Zoran Tegeltija: Uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović nastavlja se na proljeće

Predsjedavajući vijeća ministara, Zoran Tegeltija, je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine najavio da će uklanjanje pravoslavne crkve, kako je naloženo presudom Evropskog suda za ljudska prava iz dvorišta nane Fate Orlović biti nastavljeno na proljeće.

O uklanjanju crkve iz dvorišta nane Fate Orlović odgovarajući na delegatsko pitanje delegata u Domu narodu Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića Tegeltija je kazao da je Srpska pravoslavna crkva iznijela svu pokretnu imovinu, a direkcija i troškovi uklanjanja crkve procijenjeni su na 77.000 KM.

“Uklanjanje crkve zaustavljeno je zbog pandemije i bit će nastavljeno na proljeće”, rekao je Tegeltija.

Pored toga, Bećirović je dodao da pandemija koronavirusa traje godinu, dok nepravda koja je nanesena nani Fati Orlović traje najmanje 22 godine.

“Krajnje je vrijeme da se počne poštovati Ustav BiH i Evropski sud za ljudska prava. Kako to da 22 godine ne može da se riješi nepravda?”, zapitao se Bećirović, te je dodao da će u narednim mjesecima pratiti da li će se problem riješiti.

“Ponekad se pitam da li bi ovakvo nešto bilo moguće u Tuzli, Sarajevu i Zenici. Smatram da bi se u najkraćem roku ispravila nepravda, ne čekajući presudu Evropskog suda”, istakao je Bećirović.

Izrazio je nadu da će nana Fata Orlović za života dočekati ono što je njeno elementarno ljudsko pravo.