Zoran Tegeltija: Vakcine je najteže transportovati i skladištiti

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zastupnik SDP-a u Zukan Helez postavio je upit predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji koje se odnosi na nabavku i distribuciju vakcina protiv COVID-19.

Zukan Helez je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izjavio da je do sada vakcinacija u toku u cijelom svijetu, izuzev Bosne i Hercegovine.

Helez je naglasio da nisu iste vakcine iz Rusije, Kine, SAD-a i Njemačke.

“Da li je napravljen plan nabavke i distribucije vakcine, od koje države nabavljamo vakcinu? Svima je jasno da nisu iste vakcine iz Rusije, Kine, SAD-a, Njemačke i tako dalje”, kazao je Helez.

Zastupnika SDP-a je zanimala i količina vakcina koja se planira nabaviti, njena cijena, te da li postoji plan distribucije i koje grupacije stanovništva su prioritet prilikom vakcinacije.

Tražio je i odgovor o tome ko će snositi posljedice šteta koje bi nastale ukoliko BiH ostane jedina država u regionu koja nije provela imunizaciju masovnim vakcinisanjem.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je da BiH je pristupila globalnom sistemu COVAX nabavke vakvine i već u septembru 2020. godine potpisali su taj ugovor i uplatili su i naručili 1.232.000 vakcine.

“Avans koji smo uplatili je 1.970.000 dolara. Preostali dio sredstava BiH je uplatila u cijelosti, iako te vakcine još uvijek nismo dobili. Za taj 1.232.000 doza vakcina uplatili smo 12.997.000 dolara“, kazao je Tegeltija.

Tegeltija dodaje da su sredstva uplatili entiteti i Distrikt Brčko.

Od tog iznosa vakcina, predviđeno je za FBiH 800.000, entitet RS 400.000, a Distrikt Brčko 32.000 doza vakcina i to je, dodaje, 20 posto stanovništva BiH i radi se samo o prvom dijelu nabavke.

Kako je najavljeno iz Federalnog ministarstva zdravstva prve količine iz ovog kontigenta doći će do kraja januara.