Ambasadorica Strömquist kod premijera Forte: Prezentacija Studije sa podacima na osnovu kojih će se moći procijeniti kvalitet zraka u KS

Ambasadoricu Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist danas je ugostio premijer Kantona Sarajevo Edin Forto s kojom je razgovarao o zaštiti okoliša, energetskoj efikasnosti i borbi protiv korupcije, saopćeno je iz Vlade KS.

Poseban akcent je stavljen na Zeleni ekonomski razvoj (GED) koji će Vlada Švedske nastaviti da finansira.

Ovim povodom, ambasadorica Strömquist je informisala premijera kako će krajem jeseni prezentirati studiju u kojoj će biti svi relevantnim podaci na osnovu kojih će se moći procijeniti kvalitet zraka u Kantonu, te kolika je zapravo štetnost zagađenosti po ljudsko zdravlje. Ovu studiju su radili stručnjaci iz Švedske.

Istakla je, kako im je u interesu da u svim ovim oblastima rade zajedno s Kantonom, kao lokalnim partnerom u javnom sektoru, te sa organizacijama civilnog društva, kako bi se stvorile pozivne promjene koje će koristiti građanima.

Premijer Forto je naglasio kako Ambasada Švedske uvijek pomagala Kantonu u rješavanju mnogih pitanju, posebno kada je riječ o zaštiti zraka i kontinuiranom praćenju kvaliteta zraka.

“Švedska se godinama borila sa ovim problemom koji mi imamo danas, i u tome je uspjela zahvaljujući obnovljivim izvorima energije i trošenju puno manje energije nego mi”, poručio je premijer.

Dodao je kako bi njihov model dobre prakse trebalo samo preslikati i na osnovu toga kreirati mjere.

Naglasila je i kako je posebno raduje nastavak saradnje s Vladom koju predvodi premijer Forto.