Foto: Facebook

ArcelorMittal Zenica završava dvije velike ekološke investicije

Kompanija ArcelorMittal Zenica je obilježila završetak dvije velike investicije u zaštitu okoliša koje će doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka, na svečanosti ispred Gradske Arene u Zenici, BiH.

Prisustvovali su visoki predstavnici federalnih, kantonalnih i vlasti grada Zenice.

Drugi hibridni filter je ugrađen na Aglomeraciji, čime su smanjene emisije prašine sa Sinter-mašine broj šest na ispod 10 mg/Nm3, nivo koji je u potpunosti u skladu sa standardima Evropske unije, kao i daleko ispod zakonske granice od 50 mg/Nm3u Bosni i Hercegovini.

2017. godine ArcelorMittal Zenica je postala prva željezara na svijetu koja je na svojoj Aglomeraciji instalirala tehnologiju hibridne filtracije industrijskih razmjera.

Tehnologija filtera razvijena je kroz partnerstvo između danske globalne inženjerske kompanije FLSmidth i istraživačkog i razvojnog tima ArcelorMittal-a, sa timom od sedam istraživača i šest tehničara koji su radili na fazama dizajniranja i ispitivanja projekta.

Ceremonijom je također obilježen završetak instalacije Sistema sekundarnog otprašivanja na postrojenju konvertora u Čeličani, projekt vrijedan 5,1 milion eura.

Postupak puštanja u rad cijelog sistema i ispitivanje opreme trenutno je u toku i na putu je da bude završen prije kraja 2020. godine. ArcelorMittal Zenica je na projektu radio sa italijanskom inženjerskom kompanijom Ekoplant.

Osim toga, Kompanija je u procesu instaliranja novih plinskih kotlova za novu kombinovanu termoelektranu koja će gradu Zenica pružati zeleniju energiju, kao dio zajedničkog ulaganja sa gradom Zenica koja se gradi uz finansiranje EBRD-a.

Toplana Zenica d.o.o. će rezultirati smanjenjem emisije SO2 iz postrojenja, koje je jedini vanjski pružatelj grijanja tokom zime u Zenici, te će emisije SO2 iz fabrike biti smanjene za 80%.

Sa 2.350 direktnih zaposlenika i više od 12.000 indirektno ovisnih o Kompaniji, kroz saradnju sa više od 400 lokalnih kompanija dobavljača, ArcelorMittal Zenica jedan je od najvećih pokretača ekonomije u zemlji navodi se u saopćenju.