Arijana Saračević Helać: Krugovi pakla se nikada ne zatvaraju

Poznata bh. novinarka Arijana Saračević Helać, ratna reporterka koja je na prvim linijama dokumentovala historiju Sarajeva, prisjetila se današnjeg dana prije 27 godina kada je sa televizijskom ekipom bila na pijaci Markale.

Na svom Facebook profilu objavila je zastrašujuće događaje kojih se prisjeća novinarka.

“Na današnji dan prije 27 godina, na mojim se pantalonama zalijepio ljudski mozak. Skupljala sam u šoku, dijelove ljudskog tijela, na pijaci Markale, a potom sa TV ekipom, ranjenike unosila u kombi RTVBiH-a i vozili ih na Koševo. Uživo smo pratili kako doktori čine čuda i spašavaju preživjele. Ima taj video na internetu ali mi se ne traži.

Svježe mi je u glavi kao da je jučer bilo. Rahmetli Benjamin Filipović i Dževad Čolaković, zadesili su se na licu mjesta i sve snimili. Ja sam s drugom ekipom, stigla dva minuta poslije i vidjela svog druga, divnog i poštenog Emira Begovića kako leži u krvi i umire. Samo desetak minuta prije sam ga srela na ulici i dugo smo razgovarali, izljubili se kao da smo znali da je to kraj. A tako smo se smijali”, napisala je Arijana.

Također, navodi da je tog dana, otišlo mnogo nedužnih Sarajlija za čija ubistva je kriva Međunarodna zajednica.

“Tog dana, otišlo je mnogo nedužnih Sarajlija za čija ubistva je kriva Međunarodna zajednica koja je, plansko istrebljenje građana Sarajeva, preko svojih predatora, mirno posmstrala i odobravala. Krugovi pakla se nikada ne zatvaraju. Sjećamo se danas, ubijenih Sarajlija”, napisala je na svom profilu Arijana Saračević Helać.

Na današnji dan prije 27 godina, na mojim se pantalonama zalijepio ljudski mozak. Skupljala sam u šoku, dijelove…

Posted by Arijana Saracevic Helac on Friday, 5 February 2021

Podsjećamo, na današnji dan, prije 27 godina, nekoliko minuta poslije 12,00 sati na sarajevsku pijacu Markale ispaljena je minobacačka granata koja je ubila 68 građana Sarajeva, a teže i lakše povrijedila njih 142.