Bojkot izbora u Srebrenici/ Lideri stranaka stigli u Srebrenicu

Lideri nekoliko političkih stranaka sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine u poslijepodnevnim satima su stigli u Srebrenicu na sastanak sa predstavnicima Inicijative “Moja adresa Srebrenica”.

Na sastanak su došli predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, predsjednika SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik Naroda i pravde Elemedin Konaković, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić i predsjednik PDA Mirsad Kukić kao i potpredsjednik Stranke demokratske akcije Edin Ramić. Iz Naše stranke stigli su generalni sekretar Nihad Uk i politički direktor SBB-a Anis Krivić.

Prema informacijama koje su do sada poznate, na sastanku glavna tema razgovora će biti najavljeni bojkot izbora koji će se održati u Srebrenici.

Nezadovoljni odlukom CIK-a što se izbori ne ponavljaju u cijelosti, iz Inicijative “Moja adresa Srebrenica” i kandidati sa probosanskih listi su u ponedjeljak donijeli odluku o bojkotu ponovljenih izbora.

Oni su u Srebrenicu stigli na poziv čelnika Inicijative “Moja adresa Srebrenica” Ćamila Durakovića i Sadika Ahmetovića, koji su i pozvali lidere probosanskih političkih opcija da danas na sastanku u Srebrenici razgovaraju i donesu konačnu odluku o bojkotu ponovljenih lokalnih izbora u toj općini.

Sastanku je prethodila posjeta Memorijalnom centru Potočari gdje su odali počast žrtvama genocida koji se Srebrenici dogodio u julu 1995. godine.