Denis Challenger: Sa zgrade Kantona se obrušio dio fasade, koji je vrlo lako mogao usmrtiti nekoga

Na društvenim mrežama, Denis Challenger, vijećnik (SDP) u općinskom vijeću Centar Sarajevo, jučer je objavio fotografiju na kojoj se može jasno vidjeti kako se sa zgrade Kantona obrušio dio fasade, što je izazvalo mnoge negativne komentare.

Obrušavanje fasade se dogodilo tokom dana, što je dodatno zabrinjavajuće obzirom da je mogao usmrtiti prolaznika u to vrijeme, što se, srećom, nije dogodilo.

Ovim putem, Denis je pozvao nadležne institucije da hitnim postupkom donesu odluku o rekonstrukciji, sanaciji i restauraciji kuća, i zgrada pod zaštitom države, te da izmijene odluku za objekte kolektivnog stanovanja.

“Hitnim usvajanjem ovih odluka, imamo priliku da znatno više sredstava izdvojimo za ovu namjenu, kao i povlačenje ino sredstava. S početkom sezone, uz ove pretpostavke, možemo krenuti u masovnije radove!”, kazao je Denis Challenger.

Pored toga, također je kazao i da zgrade koje nisu u vlasništvu države, dakle stambene zgrade su u jako lošoj situaciji.

Ono što predstavlja još veći problem, ne samo u Sarajevo, nego u cijeloj državi jesu zgrade koje su nakon rata ’92-’95 godine ostale u jako lošem stanju, te nikada nisu sanirane, a veoma lako dolazi do obrušavanja fasade, te može dovesti do tragedije.

Danas se sa zgrade Kantona obrušio dio fasade, koji je vrlo lako mogao usmrtiti nekoga.

A da ne govorim u kojem su…

Posted by Denis Challenger on Srijeda, 17. Februar 2021.