Dramska predstava “Snijeg” 10. Februara na sceni NPS

Dramska predstava “Snijeg” 10. Februara, u 18:00 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Dramska predstava “Snijeg”, koju je po motivima istoimenog romana nobelovca Orhana Pamuka režirao Dino Mustafić, bit će izvedena u srijedu, 10. 2. 2021. godine u 18:00 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisale su Bojana Vidosavljević i Emina Omerović.

Orhan Pamuk svoj roman smješta u pogranični grad Kars na sjeveroistoku Turske, u tri dana i noći, kada je snijeg blokirao ceste i spriječio svaki ulazak ili mogući bijeg iz začaranog mjesta.

Vremenske neprilike stvorile su savršene uslove za jednu pozorišnu revoluciju i vojni udar, odgodu izbora i suočavanje s pojavom samoubistva žena – “tri dana u kojima će se Kars kuhati u vlastitoj kaši”.

Sa snježnim padavinama u grad dolazi i Ka, turski pjesnik koji živi u izganstvu u Njemačkoj, a koji se u Tursku vraća radi majčine smrti, ali i vijesti da se Svila, njegova ljubav iz mladosti, razvela i da sada živi u Karsu.

U nepunih 72 sata, Ka će otkriti ljubav, savršenu simetriju i Allaha, ali i steći smrtne neprijatelje. Ka, prozapadni intelektualac, ali i samotnjak u egzilu i pjesnik bez inspiracije, naći će se na raskršću između radikalnog islama i sekularizma, između duhovnosti i strasti, između spletki i patnji, Istoka i Zapada.

 

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti, online: www.nps.ba,
putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com,
telefonskim putem na broj: 033 221 682.

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati.
Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00 -11:30 i 15:30-18:00 sati.