Duraković: Sramota za državu, nije im ovo očevina

Ćamil Duraković iz Inicijative moja adresa Srebrenica i bivši načelnik ove opštine u razgovoru za N1 iznio je nadu kako će biti omogućeno ponovno glasanje na lokalnim izborima u Srebrenici i Doboju.

Ako se to ne desi, on nema sumnje ko će biti odgovoran, piše N1.

Duraković je naveo kako u u Bosni i Hercegovini postoji “jedna primitivna politička praksa” gdje se postavljeni funkcioneri političkih stranaka ponašaju na način da kompletan mandat rade samo za interese te stranke, a ne u interesu javne institucije i pozicije na koju su postavljeni i primaju platu.

Duraković je dodao da takvo ponašanje nije ništa čudno za zemlju kakava je Bosna i Hercegovina jer za tako važno pitanje kao što je nabavka vakcine protiv COVID-19 nema političkog konsenzusa.

Kaskamo za svima. Nije onda čudo da je ponavljanje izbora u Srebrenici i Doboju došlo kao politička priča, a predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija, koji je član SNSD-a, negoduje zbog tog poništenja. On pokušava na jedan neodgovoran, kako ljudski tako i politički, način izbjeći činjenicu da je novac neophodan CIK-u BiH kako bi se ponovili izbori”, istakao je.

Dodao je kako zbog ove situacije trpe građani Srebrenice i Doboja.

“Mi se mjesecima borimo da osiguramo transparentnost izbora i onda kada dobijemo ponavljanje to, zbog političkih previranja, osporavaju određne elite. Ovo je sramota za državu, a još veća je sramota za one koji mogu takve pojedince da sankcionišu. Dakle, riječ je o najvišim izvršnim funkcijama u državi gdje se ljudi ponašaju bahato kao da je to njihova očevina, a ne obaveza kao izabranog ili postavljenog funkcionera da radi u interesu građana.

Želim vjerovati da do toga neće doći, ali ako se desi onda je neko svjesno upleo prste da minira ponavljanje izbora u lokalnim zajednicama”, zaključio je u razgovoru za N1 Ćamil Duraković.

Podsjećamo, predsjednik Centralne izborne komisije Željko Bakalar rekao je za N1 kako CIK nema sredstava za održavanje ponovljenih lokalnih izbora u Srebrenic i Doboju. Ukoliko im Vijeće ministara BiH ne odobri sredstva do 9. februara, morat će odgoditi održavanje izbora jer neće moći izvršiti sve potrebne pripreme i aktivnosti na vrijeme.