Elvedin Avdić: Rudari počeli štrajk glađu, nećemo odustati dok se situacija ne riješi

Sindikalni odbor Rudnika mrkog uglja Zenica (ZD RMUZ), zajedno sa svim predstavnicima brigada i službi, stupio je večeras u 18 sati u štrajk glađu, izjavio je za Novinsku agenciju Patria Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata pogona “Stara jama”.

Kako je kazao, još u petak su željeli obustaviti rad.

“Nakon svih ovih dešavanja, ljudi su još u petak željeli obustaviti rad, ali smo s njima pregovarali da rade za vikend. I radili su, ali smo u ponedjeljak stupili u radnički neposluh”, kazao je Avdić.

Dodaje da je u utorak održana sjednica Upravnog odbora Saveza samostalnog sindikata radnika u rudarstvu Federacije BiH, ali im se još niko nije obratio. Ističe da su slali dopise na koje im, također, niko nije odgovorio.

“Mi smo, na sastanku sindikata RMU Zenica, postigli dogovor da stupimo u štrajk glađu. Odlučili smo da ne rizikujemo zdravlje ostalih komorata, da u štrajku budemo mi iz sindikata, prdstavnici brigada i službi. Štrajk će trajati dok se naša situacija napokon ne razriješi“, poručuje Avdić.

Podsjećamo, računi RMU Zenica i RMU Breza blokirani su od 8. januara zbog dugova za doprinose. Dug RMU Zenica je 4,9, miliona KM, a RMU Breza duguje 4,5 miliona KM.

Ti računi u januaru su bili deblokirani, radi isplate decembarske plate, a od tada su ponovo blokirani.

U oba je rudnika za 12. februar zakazan generalni štrajk.