Epidemiologinja Pitić: U školama nastaviti sa primjenom epidemioloških mjera

Članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, epidemiologinja, prim.dr. Aida Pitić kazala je da je epidemiološka situacija u Kantonu i dalje povoljna, te da nema povećanja broja novozaraženih.

“Inicidenca na 100.000 stanovnika u posljednjih sedam dana je 103, što znači da naši sugrađani i dalje poštuju sve preporučene epidemiološke mjere”, istakla je.

Kazala je da su Krizni štab i Ministarstvo odgoja i obrazovanja donijeli zajedničku odluku o načinu realizacije nastavnog procesa u školama u drugom polugodištu, u trenutnoj epidemiološkoj situaciji.Naglasila je da je dalje obavezno poštivanje preporučenih mjera nošenja maski, održavanja fizičke distance, učestalog pranja i dezinfekcije ruku, te provjetravanja prostorija u školama.

“Obavezno treba provjetravati prostorije, nakon školskog časa od 30 minuta. Učenici će koristiti kratku pauzu od 10 minuta tokom koje trebaju ostati u učionicama, odnosno ne trebaju izlaziti vani. Za sva ostala pitanja u vezi organizacije nastave je nadležno Ministarstvo odgoja i obrazovanja”, navela je dr. Pitić.
Istakla je da na snazi ostaju sve dosadašnje preporuke Kriznog štaba.

“U slučaju kontakta sa zaraženom osobom, treba se javiti svom porodičnom ljekaru, odnosno djeca se javljaju u školski dispanzer. Doktori će na osnovu analize utvrditi da li je bilo riječi o kontaktu s rizikom ili ne. Kada je riječ o samoizolaciji, treba istaći da sa djecom moraju biti roditelji, jer za maloljetnu osobu se ne može izreći bilo kakva administrativna mjera”, dodala je dr. Pitić.

Istakla je da Zavod za javno zdravstvo KS svakodnevno prati broj novozaraženih, te da se donose epidemiološke mjere za sedmodnevni i 14-dnevni vremenski period.

“U odnosu na regiju i zemlje Evropske unije, mi smo donijeli standardne preporuke. Na osnovu broja novozaraženih, odnosno sedmodnevne incidence, utvrđuje se uvođenje novih epidemioloških mjera. Radi se o uvođenju tzv. semafora, a po bojama na njemu su određene epidemiološke mjere u odnosu na broj novozaraženih u okviru sedmodnevne incidence. Slike semafora će biti dostavljene školama kako bi roditelji znali zašto djeca trebaju ići u školu, u kojem vremenskom periodu će se mjere eventualno mijenjati. A njihovom ublažavanju trenutno, nažalost, ne možemo govoriti”, obrazložila je dr. Pitić.