FMROI: Izgradnja 20 stanova za socijalno ugrožene porodice u Odžaku

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramić prisustvovao je danas u Odžaku svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju objekta sa 20 stambenih jedinica namijenjenih socijalno ugroženim porodicama.

Riječ je o objektu koji se gradi u okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini. Na području Posavskog kantona planirana je izgradnja tri višestambena objekta sa ukupno 54 stana u općinama Domaljevac – Šamac, Orašje i Odžak, u vrijednosti preko 2,6 miliona KM.

“Realiziramo jedan od najznačajnijih projekata za BiH u provedbi Aneksa 7. Evropska unija s donatorima izdvojila je značajna sredstva za ovu namjenu. U nekim općinama i gradovima smo predali objekte na korištenje. Ovdje u Odžaku započinjemo izgradnju jednog funkcionalnog objekta. Završetkom objekata mijenjamo izgled mjesta jer poklanjamo lokalnim zajednicama najkvalitetnije stambene zgrade koje su namijenjene najugroženijim porodicama koje nemaju krov nad glavom” istakao je ovom prilikom ministar Ramić.

Foto: Vlada FBiH
Foto: Vlada FBiH

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je implementator projekta na području Federacije BiH, a doprinos lokalne zajednice je važna za ovaj projekt.

“Moramo pohvaliti rukovodstvo općine na ažurnosti u izdavanju svih potrebnih dozvola, priključaka na komunalnu infrastrukturu i dodjeli zemljišta. Zajedničkim naporima i sinergijom želimo stambeno zbrinuti što više porodica, pogotovo one koje se žele vratiti u svoja mjesta prijeratnog življenja” zaključio je federalni ministar.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i predstavnik Ministarstva zdravstva i socijalne politike Posavskog kantona i načelnica općine Odžak Nada Ćulap, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.