Foto/ Kanton Sarajevo: Od danas počeo sa radom prvi punkt za drive-in testiranje na koronavirus

Prvi punkt za drive-in testiranje na koronavirus u Kantonu Sarajevo, koji se nalazi na parkingu kod mosta Suade i Olge, počeo je jutros s radom. Njegovo radno vrijeme će biti od 8:00 do 14:30 sati, svakog dana u sedmici.

Ovim povodom, danas su premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar zdravstva, prof.dr. Haris Vranić i direktor Javne ustanove Doma zdravlja Muhamed Ahmić obišli ovaj punkt.

“Vlada Kantona Sarajevo je najavila da će uspostaviti punkt za drive-in testiranje i to je obećanje ispunila. Formiran je i napravljen u skladu sa svim epidemiološkim standardima. Svi oni koji imaju uputnicu ljekara primarne zdravstvene zaštite mogu ovdje doći”, istakao je ministar Vranić.

“Zahvaljujući postojanju informatičkog centra Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, svi oni koji se budu testirali, rezultate PSR testova dobit će putem Viber aplikacije. Planirano je da oni budu gotovi u roku od šest do osam sati. Oni koji budu pozitivni bit će na vrijeme informisani, kao i njihovi doktori porodične medicine, kako bi odmah krenuli s njihovim liječenjem”, naglasio je ministar.

Kada je riječ o vakcinama, Kanton Sarajevo je i dalje zainteresiran za njihovu nabavku, i neće od toga odustati.

“Vlada KS je donijela odluku da ZZO obezbijedi novčana sredstva, što su oni i učinili, za nabavku 100.000 vakcina. Raspisali su javni poziv farmaceutskim kompanijama za uvoz vakcina, s tim da proces koji se odnosi na sva zakonom propisana odobrenja ide sporo”, rekao je ministar. Naveo je da je ZZO raspisao poziv za nabavku tri vrste vakcina Pfizer, AstraZeneca i Sputnik V, od navedenih, AstraZeneca je dala ponudu. Međutim, kao što je poznato, stalno su neke prepreke na nivou Federacije, jer je njihovo ministarstvo zabranilo Zapadno- hercegovačkom kantonu uvoz.

Ministar je kazao da epidemiološka situacija u KS, prema jutrošnjem biltenu, pokazuje tendenciju porasta zaraženih, ali se nada da neće doći do trećeg vala zaraze. U tom slučaju Krizni štab će morati donijeti restriktivnije mjere.

Najavio je da će se u narednom periodu krenuti sa masovnijim testiranjem stanovništva, kako bi znali da li se zaista radi o rastućoj krivulji.

Direktor Ahmić je istakao kako je Dom zdravlja u saradnji sa Ministarstvom zdravstva i Vladom KS otvaranjem drive-in punkta, samo proširio obim usluga koje su i do sada pružali, s tim da im je neophodno upošljavanje dodatnih zdravstvenih radnika.