Foto/ Ministar Vranić i ambasadorica Toudic razgovarali o saradnji u oblasti zdravstva

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Haris Vranić primio je danas ambasadoricu Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic sa saradnicama.

Teme razgovora bile su aktuelna epidemiološka situacija i problemi u zdravstvu Kantona Sarajevo, kao i buduća saradnja u ovoj oblasti.

Kako je ministar Vranić informisao ambasadoricu Toudic, prvi prioritet ovog Ministarstva jeste borba protiv Covida i nabavka vakcina.

Sredstva za te svrhe su osigurana, ali nažalost zbog složenog sistema i nefunkcionalnosti viših nivoa vlasti, kako je naveo ministar, proces nabavke vakcina još uvijek traje.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS

On je ovom prilikom informisao ambasadoricu i o aktivnostima koje se vode na reorganizaciji zdravstva u KS-u i koje se intenziviraju, jer im je cilj osigurati jasnu podjelu rada među zdravstvenim ustanovama, kao i pružanje kvalitetnije zdravstvene usluge građanima, te osiguranje boljih uvjeta rada za uposlenike u ovoj oblasti.

Ministar je sa ambasadoricom Toudic razgovarao i o mogućoj saradnji koja bi podrazumijevala organizaciju stručnih edukacija za zdravstvene radnike iz Kantona Sarajevo u medicinskim ustanovama Republike Francuske. Takve edukacije postojale su i ranije, a posebno u teškom poslijeratnom periodu što medicinska struka, kako je istakao ministar Vranić, nije zaboravila prijateljskoj zemlji Francuskoj.

Kazao je da je jedan od ciljeva razvoj i jačanje kapaciteta Opće bolnice u što je moguće većoj mjeri, kako bi kao kantonalna bolnica mogla pružati što veći broj usluga svojim građanima, koji neće morati tražiti usluge u drugim zdravstvenim centrima.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS