Gradsko vijeće Mostar: Poništen prvi krug izbora gradonačelnika i Zalihić kandidat

Gradsko vijeće Grada Mostara poništilo je zaključak kojim se predviđa da izbor graodnačelnika bude javan, te je odlučeno da prvi krug glasanja bude ponovljen.

Nakon skoro sat pauze predložen je i u usvojen prijedlog zaključka koji glasi:

“Zaključak o javnom glasanju za izbor gradončelnika sa sjednice od 5.2.2021. stavlja se van snage. Pored postojećih kandidatura Baralije, Guzina i Kordića, omogućuje se dodatno kandidiranje. Formira se Odbor za izbor koji se sastoji od po jednog člana nominiranog iz svakog kluba u čijem radu učestvuje sekretar Marija Soldo”.

Arman Zalihić iz BH Bloka kazao je kako pismo visokog predstavnika nije molba veće obaveza koja se mora ispoštovati.

Na poništavanje zaključka pozvao je i predsjedavajući Ivan Zelenika, dok je Salven Bevanda kazao kako “ovo pismo nije odluka već upozorenje” te da bi “kada bi nastavili sa procedurom javnog glasanja imali poništene izbore”.

Kandidati su Irma Baralija (BH blok), Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar) i Mario Kordić (HDZ BiH), a naknadno je danas kandidovan i Arman Zalihić.

Prethodno je vođena rasprava o pismu visokog predstavnika Valentina Inzka gdje su pojedini vijećnici zatražili da im se psimo dostavi i na hrvatskom jeziku jer ne razumiju, prenosi N1.