Foto: sarajevo.ba

Hrvatska je bliže ukidanju viza za Ameriku

Postotak odbijenih zahtjeva za američke vize u Hrvatskoj je pao ispod 3% a to znači da bi hrvatski građani uskoro mogli putovati u SAD bez vize.

Ovu vijest je objavila zamjenica američkog ambasadora u Hrvatskoj na Twitteru.

“Službeno je! Ukupni postotak odbijenih turističkih ili poslovnih viza u Hrvatskoj pao je na 2,69% prošle godine što je nužan korak naprijed u priključivanju tzv. visa-waiver programu. Veselimo se što će Hrvati u bliskoj budućnosti putovati u SAD bez vize”, napisala je zamjenica američkog ambasadora u Hrvatskoj, Victoria J. Taylor.

Zamjenica američkog ambasadora je zahvalila je Vladi, MUP-u i Ministarstvu vanjskih poslova na zajedničkom radu i nastojanjima te značajnom napretku koji su napravili kako bi se priključili bezviznom režimu, od dijeljenja informacija do sigurnosti na granici.

“Nastavit ćemo blisko surađivati s Hrvatskom kako bismo dovršili sve zahtjeve za bezvizni režim”, izjavila je zamjenica američkog ambasabora u Hrvatskoj.

Mike Pompeo je još prije nekoliko mjeseci izjavio da očekuje da će se kroz nekoliko mjeseci potpisati ugovori o bezviznom režimu za hrvatske građane.

Gotovo 30 godina ukidanje viza je neriješeno diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja.

Bilo je potrebno ispuniti brojne preduvjete za ulazak u bezvizni režim.

Posljednji preduvjet koji je Hrvatska trebala ispuniti je da ima manje od tri posto odbijenih zahtjeva.