Ibrahim Hadžibajrić dobio priznanje za ostvareni uspjeh u transparentnoj dodjeli sredstava organizacijama civilnog društva

Općina Stari Grad jedna je od pet jedinica lokalne samouprave u BiH koja je u proteklom periodu ostvarila značajan uspjeh u transparentnom finansiranju organizacija civilnog društva iz budžetu.

Ovaj uspjeh ozvaničen je i Priznanjem za ostvareni uspjeh i napredak u transparentnoj dodjeli sredstava organizacijama civilnog društva, koje je općinskom načelniku mr. Ibrahimu Hadžibajriću danas (19. februar, 2021. godine) uručila Vesna Travljanin, diretorica Saveza općina i gradova FBiH.

Travljanin je istakla kako je Priznanje Općini Stari Grad na čelu sa općinskim načelnikom mr. Ibrahimom Hadžibajrićem dodijeljeno na osnovu provedenog procesa odabira najboljih praksi partnerskih jedinica lokalne samouprave koje su bile uključene u ReLOaD program.

“U proces odabira najboljih praksi bila je uključena 21 općina iz cijele BiH. Analizirajući rad Općine Stari Grad u procesu finansiranja organizacija civilnog društva, konstatovano je kako ova jedinica lokalne samouprave kontinuirano provodi LOD metodologiju, uz primjenu svih njenih principa i alata”, pojasnila je Travljanin.

Hadžibajrić se zahvalio na dodijeljenom priznanju, naglasivši kako će Općina Stari Grad i u narednom periodu primjenjivati LOD metodologiju u saradnji sa organizacijama civilnog društva.

“Od 2012. godine primjenjujemo LOD metodologiju, odnosno finansiramo projekte organizacija civilnog društva koji su isključivo namijenjeni stanovnicima ove općine. Primjenjujemo monitoring, odnosno način utroška sredstava. Kroz ovu metodologiju, ne samo da smo dobili efikasniji utrošak budžetskog novca s konkretnim rezultatima, nego smo u organizacijama civilnog društva prepoznali partnere za saradnju u određenim oblastima”, kazao je Hadžibajrić.

Travljanin je načelniku Hadžibajriću uputila čestitke i za prestižnu nagradu za životno djelo, koje mu je dodijeljeno na 42. izboru najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Evrope.