Jusuf Nurkić preporučio film “Quo Vadis, Aida?”: Bosna nije komad zemlje

Centar košarkaške reprezentacije BiH Jusuf Nurkić, na svom Instagram profilu preporučio je film “Quo Vadis, Aida?”, rediteljice Jasmile Žbanić.

Na svom profilu objavio je trailer sa kratkom porukom.

Bosna nije samo komad zemlje. Bosna je ideja i vjera da ljudi različitih religija i nacija mogu živjeti u zajedništvu. Bili smo osuđeni na propast, a činjenica da smo uspjeli preživjeti naša je pobjeda. Ne želimo osvetu, tražimo samo pravdu“, naveo je Nurkić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jusuf Nurkić (@bosnianbeast27)

Film Jasmile Žbanić, “Quo Vadis, Aida?”ovogodišnji je bh. kandidat za prestižnu nagradu Oscar.

Nakon svjetske premijere na 77. Venecija film festivalu, gdje je imao izvanredan prijem kod publike i kritike, prikazan je na filmskim svjetskim filmskim festivalima: međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, festivalu u Hamburgu (Njemačka) i Antaliji (Turska), El Gouna festivalu u Egiptu, Busanu u Južnoj Koreji, na Viennaleu u Austriji, festivalu New Horizons u Poljskoj, Festivalu evropskog filma u španjolskoj Sevilli, meksičkom Los Cabos film festivalu, francuskom Arras Film festivalu, međunarodnom film festivalu Macao u Kini…

Radnja filma “Quo Vadis, Aida” govori o dešavanjima u Srebrenici, a glavni lik Aida radi kao prevoditeljica u zaštićenoj zoni UN-a.

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna ĐuričićIzudin BajrovićBoris IsakovićJohan HeldenberghRaymond ThiryBoris LerDino BajrovićEmir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić.