Kada stiže isporuka Covax doza AstraZenece i BioNTech u BiH

Zvanično iz Globalnog saveza za vakcine i imunizaciju je potvrđeno, da će tokom ove sedmice objaviti kada prve doze u prvoj četvrtini ove godine stižu i u Bosnu i Hercegovinu.

“Više informacija u vezi sa prvom isporukom biće saopšteno svim državama i objavljeno online ove sedmice”, istakla je glasnogovornica GAVI-ja Iryna Mazur.

U prvom kvartalu treba stići 156.600 doza AstraZenece i 23.400 doza proizvođača Pfizer/BioNTech.

Upitali smo i Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine imaju li saznanja kada prve doze stižu.

“Ministarstvo civilnih poslova nema informaciju koju tražite. Informaciju o tome kada će cjepiva Bosni i Hercegovini biti isporučena ima jedino GAVI alijansa”, navedeno je u saopštenju.

“Indikativno je da će slijediti raspodjela prema planu, po kvartalima u ovoj godini. Međutim, bitno je naglasiti da je ova raspodjela zasnovana na trenutnoj raspoloživosti proizvođača (AstraZeneca i BioNTech- Pfizer). Moguće je da će raspodjela biti prilagođena okolnostima koje su teško predvidive. Prema sadašnjim procjenama, dostava AstraZeneca doza je predviđena na kraju februara”, iz GAVI-ja su saopštili prije sedam dana.

Sve je nepredvidivo – ovisni smo od proizvođača. Prvi kvartal je već na svojoj polovini.

Također, iz GAVI-a je rečeno da njihov plan predviđa „dostavu za oko 3 posto populacije – zdravstvenih radnika i vulnerabilnih grupa u prvoj polovini godine, potvrđeno za N1.

Podsjećamo, GAVI našoj državi treba isporučiti 1,2 miliona doza, što je već plaćeno.