Foto: Arhiv

KO SDA: Fortina vlada dokazala nesposobnost, a odgovornost prebacuju na građane

Kantonalni odbor SDA reagovao je na obraćanje Edin Forte na pres-konferenciji koja je organizovana zbog naglog povećanja rasta broja zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

KO SDA navodi da je “Fortina vlada dokazala nesposobnost i da odgovornost prebacuju na građane”.

“Rast broja zaraženih osoba u KS nije odgovornost građana već Vlade KS i njenog Kriznog štaba, čije su se mjere ili njihov izostanak pokazali nedovoljnim za kontroliranje epidemiološke situacije u mnogo lakšim okolnostima u odnosu na prošlogodišnje”, saopćili su iz SDA.

Pored toga, naveli su i da je nova “Vlada Kantona Sarajevo smijenila prošli saziv Kriznog štaba tvrdeći da su donosili loše odluke, te su 7. januara imenovali novi Krizni štab. U međuvremenu je dnevni broj novozaraženih osoba porastao sa 88, koliko je bilo dan uoči imenovanja novog Kriznog štaba, na čak 191, koliko je zabilježeno na dan kada se premijer Forto požalio na neodgovornost građana”.

SDA navodi da rast broja zaraženih dokazuje neutemeljenost ranijih kritika na račun prošlog Kriznog štaba, već i “očiglednu nesposobnost aktuelne vlasti u KS da odgovori zadatku i da svojim konkretnim odlukama i mjerama vrati situaciju pod kontrolu”.

“Umjesto stranačkih druženja predstavljenih kao konkretne aktivnosti, donošenja odluka o novom zapošljavanju podobnih kadrova i kritika na račun građana, Vlada KS bi trebala konačno preuzeti odgovornost i početi se baviti svojim poslom, barem približnim intezitetom kojim su ranije kritikovali svaki potez Kriznog štaba”, poručili su iz SDA.

Također su kazali da mjere koje je na današnjoj sjednici najavio Forto, kao što je desetodnevna izolacija za svakog ko se nađe u prostoru u kojem se nalazi više od dozvoljenog broja osoba, ukazuje na potpuni izostanak bilo kakve ideje, vizije, strategije, pa čak i zdravog razuma u borbi protiv pandemije koronavirusa i njenih negativnih ekonomskih posljedica.

“Ukoliko nisu sposobni da odgovore zadatku, onda to trebaju priznati i zatražiti pomoć onih koji znaju i koji su to dokazali, a ne odgovornost prebacivati na građane”, zaključili su u saopćenju iz SDA.