Krizni štab u KS: Odlučili smo da počne nastava u učionicama

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, prim.dr. Ednan Drljević na današnjoj press konferenciji je istakao da je Krizni štab, zbog relativno dobre trenutne epidemiološke situacije koja je jedna od boljih u ovom dijelu Evrope, odlučio zadržati trenutne epidemiološke mjere, uz njihovo unapređenje gdje je to moguće.

Govoreći o organizaciji nastave u osnovnim i srednjim školama, prema njegovim riječima, do 7. februara ostavljen je period praćenja epidemioloških parametara i eventualno njihovih poremećaja, u kontekstu završenog zimskog raspusta i povećanih okupljanja na okolnim skijalištima.

“Prema sadašnjoj procjeni epidemiološke situacije ne očekujemo neke drastične negativne efekte. Zbog toga smo i odlučili da nastava u učionicama u ovom polugodištu počne u nešto većem obimu nego što će to biti online nastava. Na taj način želimo da naša djeca budu u povoljnijoj i psihičkoj i fizičkoj poziciji u ovom dijelu nastavne godine”, istakao je dr. Drljević.

Na današnjoj sjednici Štaba odlučeno je da se obezbijedi testiranja nastavnog osoblja kao potencijalnog prenosnika zaraze u školama.

Dr. Drljević je kazao i kako će nastavno osoblje morati nositi FFP 2 maske, kao što je to praksa u više evropskih zemalja, a što će sigurno je spriječiti transmisiju Covid-infekcije među učeničkom populacijom.