Lagumdžija: Narušeno povjerenje u pravosuđe, to moramo promijeniti

Novi predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija obratio se prvi put javnosti nakon što je izabran na ovu funkciju.

Kako je kazao, “kvaka” je u tome što je on kao sudija, 25 godina radio i sudio.

“Sve ono što sam trebao reći rekao sam kroz odluke. Nisam se nikada obraćao medijima i mislim da odluke trebaju govoriti. Sjednica je bila otvorena za javnost, sve što je rečeno sve ste vidjeli”, kazao je Lagumdžija.

“Ja sam sudija prvenstveno. Zamolit ću vas da nas ne pritiskate previše, na početku smo rada, da nam date vremena da ‘udahnemo’. Kada počnemo sa svim, onda ćemo imati dovoljno vremena”, dodao je.

Navodi da je povjerenje u pravosuđu narušeno i prvi korak je uspostavljanje povjerenja građana.

“Mislim da smo svi svjesni činjenice da je povjerenje u pravosuđe narušeno i prvi korak je uspostavljanje povjerenja građana. Svi članove VSTV-a će sa mnom raditi na izgradnjiu povjerenja između građana i institucije. Sve dok povjerenje ne bude vraćeno, neću biti zadovoljan”, kazao je Lagumdžija.

Dodaje da će insistirat na hitnom usvajanju izmjena i dopuna zakona o VSTV-u, koji će unaprijediti odredbe o sastavu, procesu imenovanja i napretku integriteta.

Želim da vidim i transparentniji proces zapošljavanja na funkcijama i poštivanje regulativa“, kazao je.

Također, prokomentarisao je situaciju u vezi sa svojim prethodnikom.

Situacija do koje je došlo u vezi sa njegovom ostavkom nije do kraja normirana. Donesene su odluke za koje mislim da su jedine moguće pravilne. U smislu nekih reperkusija neće biti negativnih posljedica. Ja lično želim učiniti sve da sve ovo krene u jednom pozitivnom pravcu”, kazao je Lagumdžija.