Migrantski kamp Lipa/ Svaki drugi migrant zaražen šugom

Lijekari i medicinsko osoblje domova zdravlja u Unsko-sanskom kantonu (USK) svakodnevno pružaju zdravstvenu pomoć za oko 900 migranata i izbjeglica na lokalitetu Lipa kod Bihaća, a trenutno najveći problem predstavlja zaraza scabiesom, odnosno šuga.

Ministrica zdravstva USK-a, Nermina Ćemalović je kazala da je trenutno zaraza šugom najozbiljniji promblem, obzirom da je svaka druga osoba koja boravi u kampu Lipa zaražena scabiesom.

“Naši dežurni medicinski timovi su vrlo ozbiljno pristupili ovom problemu, a Zavod za javno zdravstvo je pomogao pri izradi protokola postupanja i liječenja, odnosno suzbijanja i sprječavanja daljeg širenja zaraze. Tačno je određeno individualno tretiranje po šatorima” kazala je Ćemalović.

Istaknuta je i važnost osiguravanja zagrijanih boravišnih prostora, higijenskih potrepština, kao i prostora za održavanje lične higijene, prenosi BHRT.

“Znatno su poboljšani uvjeti i ovim ljudima je napokon osiguran dostojanstven tretman. Posebno mi je drago što su uvedena jasna pravila ponašanja i postupanja u šatorskom naselju. Također, pojavljuju se i donatori koji pomažu u nabavci hrane, obuće, odjeće i ostalih potrepština” kazao je glasnogovornik Crvenog križa Grada Bihaća.

Međutim, migranti iz kampa Lipa su kazali da su zadovoljni trenutnim stanjem u kampu, te da su svjesni da uslovi ne mogu biti idealni.

“Spavamo u zagrijanom prostoru, imamo dovoljno hrane i vode, kao i mogućnost održavanja lične higijene i toalete. Svi su dosta zadovoljniji” kazao je Ali iz Pakistana.