Ministar Avdić: Značajna sredstva za kulturu i sport u 2021. godini, u martu javni poziv za dodjelu sredstava

Vlada Kantona Sarajevo donijela je na jučerašnjoj sjednici Odluku o programu utroška sredstava tekućih i kapitalnih transfera utvrđenih Budžetom KS i Ministarstva kulture i sporta za 2021. godinu.

Iako je Budžet za ovu godinu značajno umanjen, po riječima ministra kulture i sporta KS Samira Advića, sredstva su odlično isplanirana i bit će implementirana na najbolji mogući način kada je u pitanju ovaj resor.

“Već početkom marta Ministarstvo će raspisati poziv za dodjelu sredstava iz tekućih grantova za oblast kuture i sporta. Želim istaći da su sredstva namijenjena za sedam institucija kulture od značaja za BiH identična kao u prethodnoj godini, odnosno palnirano je 700.000 KM. Također, iz Ministarstva za nauku i visoko obrazovanje bit će izdvojeno dodatnih 200.000 KM za Nacionalnu biblioteku BiH”, saopštio je ministar Avdić.

Naglasio je da je 500.000 KM osigurano za Olimpijski program, te 500.000 KM za poticaj razvoja audiovizuelnih rješenja i produkcije.

“Za kapitalne transfere prema općinama i gradovima planiran je 1.000.000 KM za oblast sporta, te 1.500.000 KM za infrastrukturne projekte u oblasti kulture. Planirana su i sredstva za vrhunski sport, takmičarsko-razvojni sport, sportske priredbe, podršku sportskom podmlatku kao i nagrade sportistima za osvojene medalje”, naveo je ministar Avdić.