Ministar Delić: Provedena konstruktivna rasprava sa poljoprivrednicima

U organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, danas je održana Javna rasprava o Odluci o iznosima novčanih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokovima podnošenje zahtjeva za tekuću 2021. godinu, saopćeno je iz Vlade KS.

Zbog poštivanja propisanih epidemioloških mjera, rasprava je održana u tri dijela, odnosno tri termina, a svakom od njih je prisustvovalo ne više od 30 zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača.

U svim terminima ministar privrede Adnan Delić i njegova pomoćnica Ljubica Livaja saslušali su sve prijedloge, sugestije, ali i kritike poljoprivrednika.

“Čuli smo mnogo konkretnih prijedloga i sugestija koje ćemo objediniti u jedinstveni izvještaj sa ove rasprave. Potom će uslijediti njihova analiza, te određivanje koji od njih će se moći primjeniti i realizirati, a koji ne, a sve u interesu unapređenja statusa, odnosno položaja poljoprivrednih proizvođača na području Kantona Sarajevo”, kazao je ministar Delić, nakon provedene konstruktivne rasprave.

Najavio je kako će izmjene navedene odluke u skladu sa nekim od prijedloga biti dostavljena Vladi KS na razmatranje i usvajanje, a potom u primjenu i implementaciju.

“Visina poticaja će biti veća nego je bila prošle godine i iznosi 6.100.000 KM. Obzirom da smo preuzeli isplatu i onih zaostalih iz prošle godine, za tu namjenu potrebno nam je 500.000 KM. U ukupnom iznosu uspjeli smo za nekih 100.000 KM povećati budžetsku stavku namijenju za ove poticaje, a što je uspjeh s obzirom da smo još uvijek opterećeni pandemijom”, objasnio je ministar Delić, te dodao kako je time Vlada KS pokazala svoje opredjeljenje za podršku poljoprivrednim proizvođačima.

Naglasio je i kako je mnogo problema kada su u pitanju poljoprivredna proizvodnja i njeni proizvođači, kao i da je svaki od njih specifičan na svoj način.

“Neophodno je poduzeti aktivnosti na izmjeni zakona iz 2012. godine, koji reguliše ovu oblast, kako bismo ga uskladili sa našim interesima i globalnim trendovima”, naveo je ministar, te obećao da će se sa ovom aktivnosti što prije krenuti, kao i sa izradom strategije o poljoprivrednoj proizvodnji na području Kantona Sarajevo.

Jedan od poljoprivrednih proizvođača Admir Kahriman iz Ilijaša je kazao kako je veoma važno da je Vlada KS, zajedno sa ministrom Delićem, obezbijedila potrebna sredstva sa djelimičnim uvećanjem namijenjena za poticaje poljoprivrednicima.

“Zatražili smo da se održi redovnost njihove isplate, kao i njihova visina, iako smo svjesni svih teškoća nastalih usljed pandemije koronavirusom”, istakao je Kahriman.