Ministar zdravstva KS: Vlada KS nema uvid u rad KCUS-a, razmatramo mogućnost krivične prijave

Ministar zdravstva KS Haris Vranić na današnjoj press konferenciji je odgovarao na neka pitanja medija, a kada je riječ o drive in testiranju koje treba početi narednih dana.

“Na parkingu kod Vrbanja mosta je lokacija, Dom zdravlja KS i njegovo rukovodstvo je iskazalo veliko razumijevanje da posudi kontejner za te potrebe. ZZO KS će pružiti svu tehničku pomoć u smislu informatizacije i bilježenja testiranih lica, a Dom zdravlja će obezbijediti ekipe koje će vršiti uzimanje uzoraka. Ono će biti od 8 ujutro do pola 4 popodne. U toku dana svi oni koji budu testirani, čim budu poznati rezultati testiranja bit će obaviješteni”, kazao je Vranić.

Kada je riječ o imenovanju dva člana UO KCUS-a ispred Vlade KS, Vranić je istakao kako se razmatra mogućnost krivične prijave protiv Federalnog ministarstva zdravstva koje nije ispoštovalo raniju odluku Vlade KS o promjeni dva člana već je privremeno imenovalo raniji saziv UO.

“Ispoštovat ćemo sve zakonske propise u smislu zakonske procedure da se izaberu dva člana koja bi trebala biti imenovana na četverogodišnji mandat. Nalazimo se u nezabilježenoj situaciji da KS nema nijednog člana i nemamo informacije šta se dešava unutar KCUS-a, a pogotovo oko utroška sredstava koje uplaćuje Zavod”, kazao je Vranić.

Na pitanje o planu vakcinacije, ministar je kazao da je on pripremljen kao i redoslijed osoba koje će se vakcnisati.

“Redoslijed je određen, to je preneseno iz WHO i to su ljudi koji su prvi u kontaktu sa zaraženim, zdravstveni radnici, uposlenici MUP-a, javni radnici. Drugi nivo su oni stariji od 65 godina, korisnici usluga staračkih domova. Sve je spremno za masovnu vakcinaciju. Jedna od velikih dvorana bit će spremna za masovnu vakcinaciju jer pojedinačno po ambulantama može napraviti zbrku. U svakom trenutku smo spremni za masovnu vakcinaciju čim one dođu da li preko Covax mehanizma ili komercijalno ako kupimo”, kazao je Vranić.