Ministarstvo kulture i sporta KS predložit će svim općinama model sportskih liga koje je uspostavio Stari Grad

Općina Stari Grad, predvođena općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, institucija je koja je pronašla i realizirala jedinstveni model sistemskog uključivanja velikog broja svojih najmlađih sugrađana u bavljenje sportom.

“Sve je počelo još davne 2014. godine kada smo formirali Fudbalsku ligu osnovaca, u kojoj je učešće uzelo svih šest osnovnih škola iz Starog Grada. Takmičenje smo podijelili u jesenji i proljetni dio, a nagrade najboljim smo dodijeljivali početkom maja mjeseca kada se tradicionalno obilježavaju Dani Općine Stari Grad”, kazala je pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport i po ovlaštenju za civilnu zaštitu Lejla Dizdarević.

U godinama koje su slijedile, formirana su ligaška takmičenja osnovaca u odbojci, šahu, stonom tenisu, košarci, a pred samu pandemiju izvršene su pripreme za formiranje Fudbalske lige za djevojčice, međutim taj projekat zaustavila je korona.

Dizdarević je, sa kolegama iz Službe za obrazovanje, kulturu i sport, ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo Samiru Avdiću predstavila sva ligaška takmičenja za starogradske osnovce koja je pokrenula ova Općina.

Naglasila da su lige prije svega vaspitnog karaktera, gdje se najviše cijeni uzorno ponašanje, poštivanje sportskih protivnika, nastavnika, trenera, sudija i organizatora.

“Pored toga što su učenici usvojili neke nove životne vrijednosti i stekli prijateljstva, određen broj njih su ostvarili vrlo solidne sportske karijere u zemlji i inostranstvu”, poručila je Dizdarević.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić je nekadašnji košarkaški as, reprezentativac BiH i igrač uglednih evropskih klubova, te razumije značaj sporta za mlade ljude i koliko im može pomoći u životu.

“Zaiste velike pohvale načelniku Hadžibajriću i nadležnoj službi za sve što su učinili i čine kako bi osnovce potakli i dali priliku da se bave sportom na nivou ove lokalne zajednice. Imam veliku želju da se ovaj sličan model primjeni i u ostalim općinama u Kantonu Sarajevo”, rekao je ministar Avdić.

Pandemija, koja nažalost i dalje traje, ne dopušta konkretno djelovanje, međutim Dizdarević i Avdić su izrazili nadu da će se od iduće školske godine moći ponovo realizovati sva ligaška takmičenja.

“Do tada imamo sasvim dovoljno vremena da razgovaramo sa svim općinama u Kantonu Sarajevo, predložimo model, pa da iduće godine u maju mjesecu kada se obilježavaju Dani Kantona Sarajevo napravimo smotru najboljih sportskih ekipa naših najmlađih stanovnika”, poručio je na kraju sastanka ministar Samir Avdić.

Općina Stari Grad svim učesnicima sportskih liga obezbjeđuje sportsku opremu, sale, certificirane sudije, trenere, medicinsku pomoć i nagrade za najbolje, saopćeno je iz ove općine.