Muriz Memić pozvao Sebiju Izetbegović na sučeljavanje pred kamerama

“Zahvaljujem se prof. dr. Izetbegović što je evo nakon 5 godina od ubistva moga sina, večeras izjavila kako pristaje da sjednemo lice u lice pred kamerama. Ja je ovim putem pozivam u emisiju kod Senada Hadžifejzovića na FACE TV-u, u petak 19.02. u 18:45h”, kazao je Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović sinoć je gostovala na Hayat televiziji gdje je govorila o imenovanju tima vještaka koji je vještačio Alisu Mutap, te je istakla kako će se odazvati na poziv Muriz Memića da odgovori na njegova pitanja nakon čega je on i pozvao da to učine u naredni petak.

Govoreći o predmetu Memić, pojasnila je ko je uopće tražio tri vještačenja Alise Mutap.

“Vještačenje Alise Mutap je nekoliko puta radilo Tužilaštvo, ali je u jednom trenutku zatražen tim vještaka KCUS-a. Dobila sam naredbu kantonalnog tužioca u kojoj je od mene izričito zahtjevano da formiram tim stručnjaka koji će izvršiti analizu snimaka kompjuterizirane telegrafije osobe iz tog procesa. Oni bi morali poslati tužilaštvu mišljenje. To je bilo nakon dva vještačenja koje je izvršilo tužilaštvo”, kazala je.

Na pitanje zašto se ne prozivaju imena vještaka već njeno ime, Izetbegović je rekla da je to zato što se njeno ime u svemu proziva.

“Gdje god se nešto dešava spominje se moje ime. Situacija se stalno politizira. Uz moje ime stalno se spominje SDA, što u principu ne bi trebalo da bude. Ja sam primarno direktorica KCUS-a i radim svoj posao korektno i profesionalno”, nastavlja prof. Izetbegović.

O slučaju Dženana Memića, Izetbegović kaže da je taj slučaj bio aktuelan mjesec dana nakon što je pozvana za direktoricu.

“Ja sam došla 8. januara. Taj pacijent bio je primljen, koliko se sjećam, 9. februara 2016. godine. On je tretiran kroz Kliniku urgentne medicine, gdje hitna pomoć dovede sve povrijeđene pacijente. Odatle je odmah premješten na kliniku za neurohirurgiju jer je imao povrede glave. Operiran je u operacionoj sali neurohirurgije. Nakon toga je sve vrijeme, do smrti, proveo na intenzivnoj njezi”, pojašnjava.

Ja nemam nikakvu posebna saznanja, jer nemam nikakvu posebnu ulogu u svemu tome. Ja sam ginekolog i ne mogu vještačiti takve slučajeve. Jedino što znam da sam dobila naredbu da od Tužilaštva da formiram komisiju za vještačenje, i po njoj sam morala postupiti. Kada se dobije naredba Tužilaštva nema prostora za razgovor niti za bilo kakve druge postupke osim da postupite po zakonu Tužilaštva.

S obzirom na to da je Muriz Memić izrazio je želju da razgovara s njom, kratko je odgovorila na pitanje hoće li pristati na to:

Naravno da ću se odazvati pozivu Muriza Memića“, zaključila je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, gostujući u Vijestima u 7 Hayat TV-a.