MZ Medrese: Ove godine planirana četvrta faza sanacije ulice Safvet-bega Bašagića

O relizovanim i budućim projektima planiranim u mjesnoj zajednici Medrese, govorilo se i sinoć na Zboru građana ove mjesne zajednice.

U prethodne četiri godine ulaganja u infrastukturu ove mjesne zajednice iznosila su 1,5 milion maraka, a među najznačajnijim projektima istaknuti su separatna kanalizaciona mreža u ulici Ispod Budakovića, izgradnja igrališta Bijela bašča, sanacije ulica Safvet-bega Bašagića, Alije Nametka, Hasana Kaimije, Mihrivode i drugih. U 2021. godini nastavlja se sa investicijama, a među njima je i nastavak sanacije jedne od najdužih ulica u Starom Gradu, a to je ulica Safvet-bega Bašagića.

Upravo zbog njene dužine, radovi na rekonstrukciji ove ulice podijeljeni su u više faza, a u periodu 2017-2018. godina realizovane su tri faze i sanirana ulica u dužini od 903 metra. Tada je Općina Stari Grad u radove uložila oko 430.000 KM.

U 2021. godini planiran je nastavak sanacije kroz četvrtu fazu. Ulica Safvet-bega Bašagića sanirat će se na dijelu od broja 143 do 161, potvrđeno je sinoć na Zboru građana. Također, najavljen je i projekat rekonstrukcije kanalizacione mreže u ulici Arapova.

Uvodnu riječ dao je predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc.Mirza Batalović koji je prisutnima prenio pozdrave općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića uz najavu da će se zbog iznenada iskrslih obaveza načelnik naknadno pridružiti zboru, kako je i bilo. Od momenta dolaska na zbor općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić pridružio se građanima i slušao prijedloge i pitanja koja su iznosili, a na koje su odgovarali njegovi saradnici: pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selma Velić, po ovlaštenju pomoćnica načelnika za opću upravu i inspekcijske poslove Alija Švraka i šef Odsjeka za investicije Damir Džaferović.

Predsjedavajući dr.sc. Batalović upoznao je građane da usvojeni budžet Općine Stari Grad za 2021.godinu iznosi 24.527.060 KM.

Naš budžet je manji za milion maraka u odnosu na prošlu godinu i smatram da je općinski načelnik dao jedan realan prijedlog budžeta imajući u vidu kompletnu situaciju. Ukoliko se ovo teško stanje nastavi, općinski načelnik je spreman da nastavi pomagati građanima nauštrb svih drugih projekata koji su najavljeni”, kazao je dr.sc.Batalović okupljenim građanima.

Iz pitanja koja su građani sinoć postvljali da se naslutiti da su u ovoj mjesnoj zajednici već riješeni svi veći infrastrukturni problemi, s obzirom da su upiti mahom bili o stvarima za koje općina nema direktnu nadležnost poput odvoza otpada, prosjačenja i slično. Problem odvoza otpada je u nadležnosti komunalnog preduzeća “Rad”.

Iako su građani iznijeli prijedlog o postavljanju novih, zvonolikih kontejnera na Mihrivodama (poput onih postavljenih pored Kineme), pojašnjeno im je da na toj lokaciji nije moguće postaviti takvu vrstu kontejnera jer je za njihovo pražnjenje potrebno osigurati veći prostor za mogućnost korištenja vozila ovog komunalnog preduzeća. Na Mihrivodama za to ne postoje uslovi. Isto tako, nemoguće je osigurati svakom domaćinstvu kante za dvolinijski otpad jer vozila ovog preduzeća ne mogu ući u svaku ulicu kako bi se kante praznile.

Zatraženo je i uklanjanje starog, oštećenog stabla u ulici Safvet-bega Bašagića broj 134, a što će razmatrati nadležna služba, asfaltiranje kraka ulice Alije Nametka, rješavanje problema kanalizacione mreže u SBB broj 69, te provjera ruševnog i napuštenog objekta u ulici Safvet-bega Bašagića br 107 gdje se, prema tvrdnjama građana okupljaju migranti. Sva pitanja su evidentirana i nadležne službe djelovat će u narednom periodu u skladu sa svojim ovlaštenjima i prema realnim mogućnostima, saopćili su iz Općine Stari Grad.