Načelnik Hadžibajrić ugostio i nagradio najuspješnije mlade robotičare

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić primio je danas članove reprezentacije Općine Stari Grad u robotici, koji su na nedavno održanom državnom takmičenju osvojili visoko treće mjesto, saopćeno je iz općine Stari Grad. 

Za njihov uspjeh općinski načelnik nagradio ih je novčanim nagradama, knjigama, zahvalnicama i certifikatima.

Reprezentacija je činilo šest učenika iz svih starogradskih osnovnih škola, a izabrani su na osnovu njihovih odličnih nastupa u Robotičkoj ligi Starog Grada.

Državno takmičenje održano je u online formi krajem prošle godine, a treće mjesto u konkurenciji 25 ekipa iz cijele BiH je odličan rezultat.

Ovaj uspjeh nije došao slučajno, Općina Stari Grad, predvođena općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, već godinama podržava i potiče starogradske osnovce na bavljenje ovom modernom i naprednom naukom.

Kako pojašnjava načelnik Hadžibajrić, sve je počelo još 2017. godine kada je uočen veliki talenat i potencijal mlade robotičke ekipe iz OŠ “Vrhbosna”, koji su poslani na Svjetsko takmičenje u edukacijskoj robotici u kinesku metropolu Šangaj i sa nje se vratili sa nagradom.

“Općina Stari Grad oduvijek je podržavala svoje osnovce u raznim aktivnostima, bilo sportskim, ili tehničkim, te to definitivno namjerava nastaviti i u budućnosti. Nažalost, pandemija korona virusa mnoge je stvari učinila komplikovanijim u posljednjih godinu dana, onemogućila susrete i putovanja. Iskreno se nadam i želim da u ovoj godini bude više mogućnosti za još bolje bavljenje robotikom, jer ovo vaše priznanje mnogo znači Starom Gradu, ali i čitavom Kantonu Sarajevo”, kazao je osnovcima općinski načelnik.

Organizatori ovog državnog takmičenja – Spark school iz Mostara, načelniku Hadžibajriću uručili su zahvalnicu za podršku.

Nastavak Robotičke lige za osnovce u ovoj školskoj godini Muhamed Delić, učenik osmog razreda OŠ “Edhem Mulabdić”, bio je kapiten ove ekipe.

“Pripremali smo se za ovo takmičenje, uspjeli smo dobro programirati robota i osigurati siguran parking. Da bi se znalo programirati, za početak je potrebno samo znati osnove”, rekao je Muhamed.

Nagradu za odličnu pripremu osnovaca je dobio i trener ekipe Emir Jasenčić, nastavnik informatike iz OŠ “Šejh Muhamed.ef. Hadžijamaković“ i to robota koji će se koristiti u narednoj sezoni Robotičke lige osnovaca Starog Grada.

Podsjećamo, prošla sezona lige je započela uoči pandemije korona virusa, ali je se zbog kompletne situacije morala prebaciti na online platformu, te će se na taj način igrati i sezona 2020/2021. Ovo je potvrđeno i direktorima osnovnih škola, koji su također prisustvovali današnjem prijemu u Općini Stari Grad.

Članovi robotičkog tima iz Starog Grada su bili: Muhamed Išerić (OŠ “Vrhbosna”), Faruk Ibrahimović (OŠ “Saburina”), Muhamed Delić (OŠ “Edhem Mulabdić”), Said Karišik (OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”), Saida Džuho (OŠ “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković”), i Abdullah Ali Bulbul (OŠ “Hamdija Kreševljaković”).

Trener ekipe je bio Emir Jasenčić, nastavnik informatike iz OŠ “Šejh Muhamed.ef. Hadžijamaković”.