Naša stranka: Nećemo podržati ni Kordića ni Guzina, Irma je pravi izbor

Od trenutka kada je potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija vratila demokratiju u Mostar, usmjerili smo napore da izaberemo rukovodstvo grada koje neće biti bazirano na etničkom principu, naveli su iz Naše stranke.

Kako kažu, smatraju da je Irma Baralija bila izbor koji bi okrenuo grad naprijed, deblokirao procese i ponudio u proteklim decenijama neviđenu perspektivu Mostaru.

“SDA i HDZ odbili su podržati to rješenje koje bi dalo nadu hiljadama mladih Mostaraca i Mostarki koji razmišljaju o odlasku iz svog grada”, kaže se u saopćenju Naše stranke.

“Presuda koju je Baralija ishodila u Strasbourgu nije samo potvrdila njeno pravo da bira i bude birana – poput presuda Pilav, Sejdić/Finci i drugih, bez mogućnosti obavezne provedbe. Naprotiv, u slučaju Baralija protiv BiH Evropski sud je uspostavio presedan od izuzetne koristi za Bosnu i Hercegovinu – omogućio je Ustavnom sudu BiH da nametne izbore u Mostaru i time, dijelom, preuzme ulogu koju je do tada imao samo OHR.

Nema sumnje da su se HDZ i SDA usaglasili oko provedbe presude par sedmica prije isteka roka nakon kojeg je Ustavni sud BiH mogao djelovati, kako bi utvrdili pravila koja su favorizovala etničke podjele. Naša stranka je i pored toga ostvarila zavidan rezultat, u svim dijelovima Mostara. Svojim glasačima smo obećali da ćemo fokus staviti na njihove probleme – odvoz smeća, bespravnu gradnju, kolektor, zapošljavanje, te da nećemo raditi na principu ‘šta Salem kaže, Ljubo potpisuje’ niti podržavati one koji tako rade već dvije decenije.

S ciljem davanja šanse mogućnosti da BH Blok utiče na zaustavljanje takve prakse, aktivno smo učestvovali u razmatranju rješenja koje bi uključilo sve političke subjekte i omogućilo dvotrećinsku većinu za usvajanje budžeta. Nažalost, ni za takvo nešto nije bilo pune podrške.

SDA i HDZ na svakom nivou učestvuju u raspodjeli vlasti na etničkoj osnovi i sa katastrofalnim ekonomskim i zdravstvenim posljedicama – po principu ‘Aluminij vama, KCUS nama’ i slično, a očekuju od Naše stranke da ih podrži kada je pozicija samo jedna, uprkos mogućnosti da prihvate ženu koja je vratila demokratiju nakon što je Mostarcima uskraćivana punih 12 godina.

Nejasno je, također, zbog čega je prihvatljivo da SDA svojim glasovima, konkretnim dizanjem ruku, doslovno pokloni i Čoviću i Dodiku četvrtu fotelju u Domu naroda – obustavljajući prohodnost svih zakona – a osporava Našoj stranci da bude suzdržana.

HDZ i SDA su nam, stoga, ostavili jedinu mogućnost – da ne podržimo njihove kandidate. U okolnostima u kojima te stranke nisu bile spremne odustati od svojih ranijih dogovora, Mostaru je neophodna jaka opozicija koja će ukazivati na njihove greške, otkrivati njihove afere i forsirati multietničku perspektivu Mostara. Nama je, kao i ranije, cilj da ponudimo drugačiju viziju, da budemo most između različitosti, vezivno tkivo Mostara, uvijek insistirajući šta je ispravno, jasno navodeći probleme i nudeći rješenja.

Naše vijećnice su u potpunosti jedinstvene po ovom pitanju i oko toga smo od početka jasni. One će istim žarom nastaviti jedinstveno raditi na rješavanju stvarnih problema građana i građanki Mostara”, naveli su iz Naše stranke.