Obilježena godišnjica masakra na Markalama i Dan sjećanja na ubijene građane

Na današnji dan, prije 27 godina, nekoliko minuta poslije 12,00 sati na sarajevsku pijacu Markale ispaljena je minobacačka granata koja je ubila 68 građana Sarajeva, a teže i lakše povrijedila njih 142.

Bio je to prvi od dva najveća masakra u opkoljenom Sarajevu, a zbog velikog broja žrtava 5. februar se obilježava kao Dan sjećanja na sve poginule i ranjene građane Sarajeva u periodu 1992/1995. godina.

Delegacija Općine Stari Grad, predvođena općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, učestvovala je danas u protokolu obilježavanja ovog značajnog datuma i na prigodan način odala počast svim žrtvama.

Pored načelnika Hadžibajrića, na spomen-obilježju na pijaci Markale proučili su Fatihu i položili cvijeće predsjedavajući Općinskog vijeća dr.sc. Mirza Batalović, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Damir Saračević, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Safija Šehović, kao i bivši predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad i pripadnik Armije BiH Samir Muhić.

Na Markalama se i danas okupio veliki broj građana Sarajeva koji su odali počast stradalim sugrađanima. Među njima su bili i najmlađi koje su roditelji doveli kako bi, kako su rekli, od malih nogu naučili šta se ovdje dogodilo kako se takav zločin nikada više ne bi ponovio.

Tragično ubijenih Sarajlija danas su se prisjetile njihove porodice, prijatelji i brojni sugrađani. Među njima i Hasan Banda koji je, kako kaže, svake godine prisustvuje obilježavanju.

Prije 27 godina ovdje sam teško ranjen u obje noge i glavu. Došao sam da kupim namirnice. Bio sam na jednom od štandova i kupovao povrće kada je pala granata. Nemoguće je opisati šta se tada desilo. Te krike i dan danas čujem. Brzo sam izgubio svijest i probudio sam se u bolnici…To zaboraviti, prosto je nemoguće”, ispričao je Hasan, koji ima trajne posljedice od ranjavanja.

Foto:  Općina Stari Grad
Foto: Općina Stari Grad

Rafet Skenderović je tog dana na pijaci bio sa prijateljima koji su poginuli, dok je on ostao nepovrijeđen. Markale, kako kaže, često sanja, ali rijetko dođe jer mu se vrate sjećanja i stravične slike pred očima.

Bio sam 50 metara od mjesta gdje je pala granata. Krenuo sam na kafu sa prijateljima. Oni su poginuli, pored mene. U tom trenutku ja sam samo stajao, dok nisam došao sebi. A, kada sam došao sebi ubacivao sam u auto povrijeđene. Možete li zamisliti da nisam ni ranjen, hvala Bogu. Ja kažem da je meni 5. februara rođendan“, prisjetio se Skenderović.

Slike su i danas svježe.

Više puta sanjam. Sanjam krv koje je bilo kao rijeka, ranjene, mrtve. To ću zaboraviti tek kada umrem“, poručio je Skenderović.

Obilježavanju na markalama prethodila je Markalama, zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća i općinskih vijeća sa područja Kantona Sarajevo održana u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Komemorativna sjednica počela je intoniranjem himne Države Bosne i Hercegovine, te minutom šutnje i učenjem Fatihe za sve žrtve opsade Sarajeva. Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić pojasnio je da je Skupština Kantona Sarajevo još 2007. godine donijela Odluku o proglašavanju 05. februara Danom sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva od agresora u periodu 1992-1995.

Masakr na Markalama uzeo je najviše života u samo jednom trenutku, te je iz tog razloga odabran kao simbol i dan kada se moramo sjetiti žrtava iz tog teškog perioda“, kazao je predsjedavajući Okerić.

Komemorativnoj sjednici su u ime općinskog načelnika i Općine Stari Grad prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc. Mirza Batalović i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Safija Šehović.

Foto:  Općina Stari Grad
Foto: Općina Stari Grad