Održan Zbor građana povodom značajnog ulaganja u Bistrik i kvalitet života građana

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc. Mirza Batalović, te pomoćnici načelnika: Selma Velić pomoćnica za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, Safija Šehović pomoćnica za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu i Adela Plakalo pomoćnica za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove, razgovarali su sinoć sa građanima mjesne zajednice Bistrik.

Bio je ovo pretposljednji zbor građana u nizu započetom polovinom januara, na kojima su građani 15 starogradskih mjesnih zajednica mogli direktno razgovarati sa općinskim rukovodstvom o svojim problemima, te čuti sve urađene i najavljene projekte za svoja mjesna područja.

Kapitalna ulaganja u Bistrik i kvalitet života u toj mjesnoj zajednici

Mjesna zajednica Bistrik prije nepunih godinu dana dobila je potpuno rekonstruisan i obnovljen Dom zdravlja. Ova zdravstvena ustanova nije imala takav građevinski zahvat od svoje gradnje, prije 60 godina, vrijednost projekta je skoro dva miliona KM, isti je unaprijedio živote svih građana Bistrika, ali i Starog Grada, realizovao se zahvaljujući Općini Stari Grad koju od 2008. godine predvodi općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić.

U toku ove godine Bistrik će prvi put nakon agresije dobiti obnovljeni javni vrtić. Prije sedam mjeseci počela je kompletna sanacija i rekonstrukcija Vrtića „Bulbuli“ u ulici Hulusina, a radovi su u završnoj fazi.

U toku 2020. godine izdvojen su značajna finansijska sredstva za sanaciju i rekonstrukciju bistričkih ulica: Isevića sokak, Hrvatin, Balibegovica.

Zborovi građana mjesne zajednice Bistrik, a bilo ih je dosta posljednjih godina, privlače uvijek veliku pažnju i izuzetno su posjećeni. Međutim zbog trenutne epidemiološke situacije, svih okolnosti koje je donijela pandemija korona virusa, te mjera predostrožnosti koje je poduzela Općina Stari Grad, zboru je prisustvovao manji broj građana.

Amela Avdić, direktorica OŠ „Edhem Mulabdić“ koja se nalazi na Bistriku, zahvalila se načelniku Hadžibajriću i općinskoj administraciji na svemu što godinama čine kako bi podržali nastavni proces, posebno na izgradnji nove sportske sale, koja je otvorena u oktobru 2019. godine.

Pomoćnica načelnika Selma Velić je informisala da će Općina Stari Grad u ovoj godini izvršiti sanaciju potpornog zida u blizini OŠ „Edhem Mulabdić“, što je od velikog značaja za ovu obrazovnu ustanovu.

Fahrudin Tabaković iznio je problem neredovnog čišćenja i zimskog održavanja dijela ulice Bakarevića u kojoj stanuje. Iako nije nadležnost Općine Stari Grad, ova lokalna samouprava će nastojati urgirati kod nadležnih kantonalnih preduzeća kako bi se problem ipak riješio. Ista situacija je i sa javnom rasvjetom, nepropisnim parkiranjem, saobraćajem teških vozila. Te probleme su iznijele Aida Žigo i Medisa Mulaosmanović iz ulica Bistrik i Franjevačka.

Posljednji zbor građana održat će se u utorak, 02.marta, 2021. godine u 18,30 sati u mjesnoj zajednici Sedrenik, saopćili su iz općine Stari Grad.