Općina Stari Grad/ U toku je rušenje bespravne gradnje u ulici Sarajevskih gazija

Jutros u 8,50 sati počelo je rušenje bespravno sagrađenog ogradnog zida u ulici Sarajevskih gazija 28-30, na Mošćanici, investitora B.R.

Prema informacijama nadležne Službe za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad, inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da investitor B.R. nije ispoštovala urbanističko-tehničke uslove u pogledu gabarita i lokacije.

U suštini, kompletan ogradni zid uz glavnu saobraćajnicu dužine 32 +4,5 metra izgrađen je bespravno, pritom uzurpirajući saobraćajnicu u promjeru 3-3,5 metra sa sjeverozapadne strane i 1,6 metara sa jugozapadne strane. Na ovaj način investitor ne samo da je prekršio propisane odredbe nego i direktno ugrozio sigurnost saobraćaja.

No, u ovoj gradnji učinjene su i druge nezakonitosti. Na dijelu sjeverne strane parcele bespravno je sagrađeno 13 metara ogradnog zida, na istočnoj strani još 5 metara, a u dvorištu je bespravno sagrađen unutrašnji zid cca šest metara.

Postupajući urbanističko-građevinski inspektor donio je 06.11.2020. godine rješenje kojim investitoru B.R. nalaže uklanjanje navedenih dijelova zida u roku od 30 dana. Kako je investitor propustila da postupi prema rješenju, danas se pristupilo prinudnom rušenju, a na teret investitora. Rušenje vrši KJKP Rad čija cijena radova iznosi 4.043,52 KM i upravo za ovaj iznos teretit će se B.R.

Prije postupka prinudnog rušenja nadležna Služba za opću upravu i inspekcijske poslove poduzela je sve neophodne mjere. Konsultovana su komunalna preduzeća kako bi se provjerile podzemne instalacije i spriječila mogućnost njihovog oštećenja. Osim njih, na licu mjesta danas su i Alija Švraka po ovlaštenju pomoćnica načelnika za opću upravu i inspekcijske poslove, postupajući inspektor Sanela Kamenica i pripadnici Prve PU Stari Grad. Rušenje zasad protiče neometano.

Smatramo izuzetno značajnim naglasiti da su u ovom postupku ispoštovane sve zakonske procedure, shodno Zakonu o prostornom uređenju KS, Zakonu o inspekcijama KS i Zakonu o upravnom postupku, te da žalba ne odgađa izvršenje rješenja.

S obzirom da je pomenuti investitor u prethodnom periodu putem društvenih mreža iznosila brojne neutemeljene tvrdnje, smatramo izuzetno značajnim naglasiti da se investitor B.R. tretira isključivo kao bespravni graditelj, neovisno o njenoj nacionalnoj, vjerskoj i stranačkoj pripadnosti.