Počelo obilježavanje 133. godišnjice u Zemaljskom muzeju

Povodom obilježavanja 133 godine postojanja Zemaljskog muzeja BiH, upriličen je poseban program te otvorena prva od dvije izložbe. 

Građani su imali priliku pogledati Sarajevsku hagadu besplatno, a planirana su i otvorenja dvije izložbe “Tragom divljih orhideja” i “Predah”.

Uoči obilježavanja 133 godine rada muzej je posjetio veliki broj građana koji su obišli izložbu “Tragom divljih orhideja” Ermane Lagumdžije uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH je u kratkom obraćanju medijima rekao kako je ovo vrlo važna obljetnica za one koji su zainteresovani za neku vrstu razvoja ne samo u kulturi, nego i u društvenom životu BiH.

“Ono što nas danas ograničava jeste činjenica da još uvijek nismo uspjeli riješiti status ove institucije. To u velikoj mjeri utječe na naše poslovanje i planiranje projekata, jer je ovo velika institucija koja mora imati sigurne planove kako bi mogla nastaviti svoje djelovanje. Ovo jeste održivo stanje, ali nama nije potrebna održivost, nego razvoj i izgrađivanje kako bismo stigli tamo gdje želimo biti”, izjavio je Sijarić.

Zahtjev da Zemaljski muzej BiH finansira Kanton Sarajevo, a ne državni nivo nije prošao.

U cijelu priču uključeno nekoliko korumpiranih elemenata koji ne žele pomoći i odbijaju reagovati više od 25 godina.

“Nadam se da će se ove godine taj stav promijeniti, kao i da će nadležni osigurati uslove da sve ove institucije normalno obavljaju svoj posao. Isto tako se nadam da ove institucije neće biti problem, nego da će nastaviti biti ono što zaista jesu a to su stubovi razvoja društva” kaže Sijarić.

Kaže kako muzej nije u dugovima zato što su tokom cijele protekle godine radnici primali minimalnu platu.

“Bila je to moja odluka zbog koje sam naišao na otpor unutar muzeja, a vani nas svakako niko ništa ne pita. Ako se zadužite, gubite mogućnost da se javljate i učestvujete u različitim projektima. Za takvo nešto smo se dugo borili i nismo željeli izgubiti tu mogućnost. Dvadesetu smo pregurali isključivo zato što smo žrtvovali radnike, godinu dana su radili za 450-460 KM”.

U muzeju će večeras u 19 sati biti otvorena izložba “Predah” autora Samira Avdića, Lebibe Džeko, Nirhe Efendić, Ernisa Šljive i Lejle Bečar.