Politika Schmidta će biti sveobuhvatan izraz geopolitičkih odnosa u svijetu

Krajem prošle godine je objavljena informacija da Njemačka na poziciju visokog predstavnika u BiH želi imenovati Christiana Schmidta, člana Kršćansko – socijalne unije.

Ambasadorica Njemačke u BiH Margret Uebber se sastala sa članovima Predsjedništva BiH, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, te saopštila ambicije svoje vlade za promjenom visokog predstavnika.

Ličnost i lične simpatije kandidata prema pojedinim državama, a što je često bio argument protiv Schmidta, ne mogu biti značajnije od politike države koja ga nominuje, te su diskusije o tome da li je on proruski igrač ili sklon zaštiti interesa Hrvatske u Bosni i Hercegovini deplasirane.

Schmidta su pojedini mediji nastojali kompromitirati zbog probosanske politike iz razloga što je primio odlikovanje “Red Ante Starčevića”.

Važno je napomenuti da Schmidt u svojoj karijeri zbog toga što je najčešće bio član vanjsko-političkih odbora za saradnju Njemačke sa pojedinim državama, dobio je odlikovanja i iz Latvije, Litvanije i Mađarske.

Visoki predstavnik djeluje u ime međunarodne zajednice i njegova politika je izraz postojanja saglasnosti unutar Vijeća za implementaciju mira.

Ukoliko Schmidt bude izabran, njegova politika će biti usaglašena sa Rusijom, Njemačkom, Britanijom i SADa.

U tom slučaju će Schmidtova politika biti sveobuhvatan izraz geopolitičkih odnosa u svijetu.