Poznati datumi izbora u Srebrenici, Doboju, Ustikolini i Travniku

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je odluku o raspisivanju i održavanju ponovnih izbora u Doboju, Srebrenici, Ustikolini i Travniku nakon što su poništeni zbog mnogobrojnih nepravilnosti.

Izbori u Doboju i Srebrenici bit će održani 21. februara dok će izbori u Travniku i Ustikolini biti održani u aprilu ove godine.

Podsjećamo da je Centralna izborna komisija BiH na sjednici održanoj 21. januara donijela Odluku kojom se poništavaju izbori, održani dana 15.11.2020. godine, u izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta.

Na istoj sjednici Centralna izborna komisija BiH je donijela i Odluku kojom se poništavaju izbori, održani dana 15.11.2020. godine, na 89 redovnih biračkih mjesta u izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj.

Pored toga, na pomenutoj sjednici CIK-a predočene su mnogobrojne malverzacije u vezi glasanja u ove dvije opštine, te je ustanovljeno omogućavanje glasanja bez važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je tada donijela Odluku kojom se utvrđuje nemogućnost preuzimanja mandata za načelnika Općine Travnik od Peco Mirsada, kandidata političkog subjekta SDA-Stranka demokratske akcije, radi činjenice smrti, a kojem je potvrđen mandat načelnika općine Travnik pravosnažnom Odlukom o potvrđivanju i objavi rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine.

Kada su u pitanju izbori u općini Ustikolina-Foča izabrani kandidat također je naknadno preminuo.