Preostali Novo Sarajevo i Novi Grad za Gradsko vijeće: Četvorka i PZP već imaju deset vijećnika

Izbor vijećnika iz četiri općine u Gradsko vijeće bit će okončan do kraja ove sedmice.

Nakon što je 26. januara OV Stari Grad izabralo šest od sedam vijećnika, a CIK će naknadno utvrditi kome će dodijeliti sedmi mandata iz reda Hrvata, danas je i OV Centar izabralo sedam vijećnika.

U srijedu s početkom u 15 sati bit će održana 3. hitna sjednica OV Novo Sarajevo na kojoj će se vršiti glasanje za kandidatske liste, dok će u četvrtak biti održana sjednica OV Novi Grad gdje će biti izabrani gradski vijećnici.

CIK je za općinu Novo Sarajevo ovjerio osam kandidatskih listi, a 11 za općinu Novi Grad.

Prema dosadašnjim izabranim vijećnicima u Starom Gradu i Centru njih devet je iz Četvorke (NIP-3 , Naša stranka-2, SDP BiH-3, NBL-1) i jedan iz Platforme za progres koji je prema dogovoru partner Četvorke u ovom procesu.

Očekuje se da će nakon što se okonča izbor u preostale dvije općine ove stranke imati komotnu većinu (veću od 15 vijećnika) a što je minimum za izbor gradonačelnika.

Nema dileme da će gradonačelnik Sarajeva biti Bogić Bogićević kojeg je predložio SDP BiH, a oko kojeg postoji opća saglasnost stranaka Četvorke još i prije lokalnih izbora.

Kandidate za dva dogradonačelnička mjesta predložit će Narod i pravda i Naša stranka.

Gradsko vijeće se sastoji od 28 vijećnika. Svako općinsko vijeće općina koje čine Grad Sarajevo bira po sedam delegata u Gradsko vijeće iz reda općinskih vijećnika.

Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno garantira minimum 20% mjesta u Gradskom vijeću (po sedam), a grupi Ostalih najmanje 2 (dva) mjesta, bez obzira na izborne rezultate.