Rudnik su spašavali u ratu, sada se za njega bore štrajkom glađu

Zenički rudari nastavljaju štrajk glađu, traže deblokadu računa, kako bi im bio isplaćen zaostali topli obrok, ali i omogućena nastavka repromaterijala.

Od sutra će im se, prema najavama, pridružuti i rudari u Brezi.

Početak generalnog štrajka u oba rudnika planiran je ujutro u sedam sati te zbog štrajka rudara u zeničku toplanu ne stiže neophodni ugalj te su saopštili da će biti smanjene isporuke el. toplotine energije u ovom gradu.

Nije prvi put da štrajkuju, ne traže ništa novo, redovna primanja i siguran rad.

Pozlilo je Murisu Mujezinoviću, predsjedniku Sindikata jame Raspotočje, zbog štrajka glađu, u koji je sa 19 kolega juče stupio. Nakon intervencije hitne, vratio se u štrajku.

“Gdje da odem? Nema ići, kakva kuća. Šta ću kod kuće. Stid me moje porodice, ja sam skoro 40 godina ovdje. U više navrata sam imao povrede noge, frakture rebara, i zadnja od većih povreda je bila, bio sam nepokretan, imao sam frakturu kičme”, rekao je Mujezinović.

Rudnik su poručuju spašavali i u ratu, nadajući se da neće doći u ovakvu situaciju. Među rudarima danas zatičemo i predstavnike porodica poginulih boraca, ali i boračkih udruženja.

Rudari traže deblokadu računa, kako bi mogli nastaviti sa radom u ovom rudniku, kako bi mogli dobiti neisplaćeni topli obrok, ali i osigurati materijal za siguran rad.

Oči su usmjerene ka Vladi FBiH, Poreskoj upravi koja je blokirala račun rudnika u Zenici i Brezi, te Eelektroprivredi u čijem su rudnici vlasništvu.

Direktor Rudnika danas je posjetio rudare, ali pred kamere nije želio.

Zbog štrajka zeničkih rudara u zeničku toplanu ne stižu potrebne količine uglja te je zeničanima smanjena isporuka toplotne energije, prenosi N1.