Saopćenje u vezi sa isporukom vakcina kupljenih kroz COVAX mehanizam

Nakon natpisa u pojedinim medijima da Bosna i Hercegovina neće dobiti cjepivo putem COVAX mehanizma do aprila, jer BiH nije ispunila tražene uvjete, oglasili su se iz Ministarstva civilnih poslova.

Bosna i Hercegovina je ispunila sve obveze sukladno zahtjevima COVAX mehanizma. U traženom roku je izvršena uplata kompletnog iznosa za naručenih 1.232,000 doza. Za potrebe poštivanja procedure ultra-hladnog lanca u ovom trenutku BiH raspolaže hladnjacima za prihvat preko milijun i 100 000 doza Pfizerovog cjepiva. Svi hladnjaci su kalibrirani i mapirani od strane akreditiranih laboratorija i samim tim već uvelike spremni za dolazak vakcina.

“Za potrebe uvoza identificirali smo relevantne institucije, stavili ih na raspolaganje 24/7 te donijeli Odluku o koordinaciji procedura interventnog uvoza lijekova namijenjenih liječenju
ili sprječavanju zarazne bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2 koju provodi Ministarstvo civilnih poslova BiH”, navodi se u saopćenju.

Definiranim hodogramom nadolazećih aktivnosti, određenim prioritetnim grupama za cijepljenje, usvojenim planovima cijepljenja, ojačanim kapacitetima ultra-hladnih lanaca za prihvat na današnji dan preko 1.100.000 doza Pfizer-ovog cjepiva, utvrđenim načinom ulaska cjepiva u BiH, određenim veleprometnikom koji će izvršiti usluge uvoza, pohrane i distribucije cjepiva i koji se nalazi u registru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH sa potrebnim GDP certifikatom, potvrdili smo svoju spremnost.

Kako su naveli, spremnost Bosne i Hercegovine za prihvat Pfizer cjepiva potvrđena je od COVAX-a, UNICEF-a i zadnjim izvješćem Svjetske zdravstvene organizacije Regionalni ured za Europu u kojem nedvosmisleno stoji da je BiH spremna za prihvat kupljene i plaćene količine cjepiva Pfizer proizvođača.

U korist tome govori i podatak da je već određena količina prve alokacije za BiH. Uvezane su sve relevantne institucije za prihvat, Vijeće ministara, Ministarstvo civilnih poslova, nadležna institucije entiteta i Brčko distrikta, zavodi i instituti, Agencija za lijekove i medicinska sredstava BiH, Uprava za neizravno oporezivanje, Međunarodni aerodrom u Sarajevu kao tačka ulaska u Bosnu i Hercegovinu.

Dakle, Bosna i Hercegovina je naručila, platila i osigurala sve uvjete za prihvat vakcina.

Svi do sada postavljeni uvjeti su ispunjeni, a pred BiH se postavljaju novi zahtjevi proizvođača cjepiva što nas navodi na pomisao da se radi o kupnji vremena uslijed nedovoljne proizvodnje na globalnom niovu.

“Pozivamo COVAX, SZO, UNICEF i proizvođače cjepiva da dođu u BiH i osobno se ponovno uvjere u spremnost za prihvat bilo kojeg cjepiva, umjesto što se iznova postavljaju dodatni uvjeti koji samo prolongiraju isporuku”, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.