Špirić: Neće Republika Srpska pitati Denisa Bećirovića pitati gdje će otvarati predstavništvo

Denis Bećirović, delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, rekao je na današnjoj sjednici da je potrebno vratiti se u okvire ustavnosti govoreći o diplomatskim predstavništvima Bosne i Hercegovine u svijetu.

Bećirević je kazao da se na predstavništva Republike Srpske u svijetu bespotrebno troši novac.

“Postavlja se pitanje ko, zašto i s kojim ciljem finansira paradiplomatska predstavništva jednog entiteta širom Evrope i svijeta. Troše se ogromni novci bez ikakve potrebe. Zamislite da te novce uložimo u diplomatsku mrežu BiH, sasvim sigurno bismo tamo popravili stanje. Kako da generalno oblast vanjskih poslova ostavimo na ono mjesto na kojem treba biti”, istakao je Bećirović između ostalog.

Njegovo izlaganje izazvalo je oštru reakciju predsjedavajućeg Nikole Špirića.

Kazao je da priča o parapredstavništvima po svijetu nema veze s ovom tačkom dnevne reda.

“Pričati o parapredstavništvima po svijetu nema veze s ovom tačkom dnevne reda. Predstavništva Republike Srpske su odluke organa Republike Srpske i ne kose se sa Ustavom ni sa bilo kojim zakonom. Ta predstavništva su donijela dosta dobrih stvari”, poručio je.

Također, dodao je da Republika Srpska neće pitati Denisa Bećirovića gdje će ostvariti predsjedništvo.

“Nemojte to raditi, nemojte. Ja sam mislio da mlad čovjek u politici sa toliko mržnje, bojim se da vama to naškodi. Čuvajte zdravlje. Neće Republika Srpska pitati Denisa Bećirovića pitati gdje će otvarati predstavništvo. Neće moj Denise…”, kazao je on.