Stanovnici Vratnika razgovarali sa općinskim rukovodstvom, najavljena sanacija više ulica

Na Vratniku je sinoć održan Zbor građana, na kojem je rukovodstvo Općine Stari Grad, predvođeno općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem razgovaralo s građanima i odgovaralo na njihove upite.

Uz načelnika Hadžibajrića, sa građanima su razgovarali pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selma Velić, pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove Adis Hadžović i pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport I po ovlaštenju pomoćnica za civilnu zaštita Lejla Dizdarević.

Većina pitanja i problemi s kojim se susreću građani odnosili su se na nadležnosti javnih komunalnih preduzeća. Načelnik Hadžibajrić i najbliži saradnici su pokušali pojasniti situaciju građanima i obećali djelovanje u skladu sa realnim mogućnostima.

“Više od 80% pitanja koje ste večeras iznijeli odnosi se na institucije, javna preduzeća i ljude koje sigurno nikada nećete vidjeti, niti će doći da sa vama razgovaraju. Nažalost, javna preduzeća ne rade svoj posao, a na pozicijama rade nestručni ljudi”, istakao je načelnik Hadžibajrić.

Dodao je da je Općina do sada uložila milione konvertibilnih maraka u zamjenu vodovodnih i kanalizacionih instalacija iako to nije njena nadležnost.

“Najveći pritisci su uvijek na lokalnim zajednicama. Mi ćemo svakako sve vaše zahtjeve evidentirati. Uputit ćemo odmah u proceduru ono što možemo realizovati kao što je popravka javne rasvjete, postavljanje saobraćajnih znakova i slično, a veće projekte ćemo svakako planirati za naredni period”, poručio je Hadžibajrić.

Velić je u uvodnom dijelu istakla kako je prošla godina bila teška sa više aspekata zbog problema s pandemijom koronavirusa, te da su prihodi u budžetu bili umanjeni.

“Načelnik Hadžibajrić je poduzeo niz mjera s ciljem prevazilaženja posljedica nastalih usljed korona virusa. Sve snage su bile usmjerene na pomoć privredi i stanovništvu, ali bez obzira na to prethodna godina bila vrlo zahtjevna i kada su u pitanju investicioni projekti”, kazala je Velić.

U komunalnu infrastrukturu i investicijske projekte prošle godine uloženo je više od pet miliona konvertibilnih maraka.

“Asfaltirano je 48 ulica, te izdvojeno više od 2,8 miliona KM. Za izgradnju potpornih zidova izdvojeno je 150.000 KM, a za obnovu kaldrmi i stepeništa 140.000 KM. Sa ponosom izdvajamo i projekat sanacije stambenih jedinica socijalno ugroženim kategorijama stanovništva za šta je uloženo više od 200.000 KM i sanirano 59 stambenih jedinica”, ispričao je Adis Hadžović, pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove.

Najavio je i projekte planirane za ovu godinu: rekonstrukcija kanalizacione mreže u ulici Mačkareva uz sanaciju kaldrme u gornjem dijelu ulice i asfaltiranje donjeg dijela, rekonstrukcija dijela ulice Višegradska kapija, sanacije ulice Nafije Sarajlić i Poddžephana, te sanaciju kaldrme u ulici Mehmedagina.

Vratničani su izrazili zadovoljstvo zbog aktivnosti općinske administracije koji za cilj imaju poboljšanje kvaliteta življenja, ali su i iznijeli i nekoliko problema sa kojima se susreću.

Namik Kupusović, penzioner želio je ukazati na problem opterećenosti saobraćaja, posebno u ulici Mustafe Dovadžije.

“U toj ulici nalazi se jedan ruševni objekat. Ukoliko bi Općina otkupila taj objekat, ulica bi se mogla dosta proširiti”, ispričao je Namik.

Načelnik Hadžibajrić je potvrdio da j eupoznat sa tim problemom, te da se već određeni period vode pregovori sa vlasnicima ruševne kuće.

“Poznat mi je taj problem jako dobro. Već neko vrijeme pregovaramo s vlasnicima, ali to ide jako sporo jer više od deset osoba ima svoj udio u tom objektu”, istakao je Hadžibajrić.

Mujo Hamzić zahvalio se Načelniku što ih je sinoć posjetio i čestitao mu na četvrtom mandatu za izbor za načelnika.

“Malo je onih koji posjećuju građane u njihovim naseljima kao što je to slučaj s našim načelnikom. Ja bih zamolio ukoliko je to moguće da se malo više pomogne penzionerima. Penzije su male, a nama je svaka pomoć dobrodošla”, kazao je.

U toku prošle godine u mjesnoj zajednici Vratnik izvršene su sanacije ulica Mraovac i Bijela česma, te realizacija treće faze radova u ulici Porčina čime je okončan veliki projekat rekonstrukcije ovog kaldrmisanog stepeništa, saopćili su iz općine Stari Grad.