Stari Grad: Slijedi veliki projekat sanacije ulice Za beglukom, poznatije kao ‘kocka na Širokači’

U prostorijama Mjesne zajednice Širokača sinoć je održan najavljeni Zbor građana mjesnih zajednica Širokača i Toka-Džeka na kojem su građani imali priliku razgovarati sa općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem i njegovim saradnicima, saopćili su iz Općine Stari Grad.

Svaki sastanak sa građanima prilika je i da im se predstave urađeni projekti, ali i otkriju planovi za budućnost.

Tako su sinoć stanovnici Širokače obradovani najavom velikog projekta rekonstrukcije ulice Za beglukom, njima poznatije kao ‘kocka na Širokači’. To je i dokaz da se zahtjevi građana razmatraju i realizuju jer upravo je ova ulica predložena nekoliko puta u obraćanjima građana, na zborovima i prijemima stranaka na otvorenom.

Kako je kazao općinski načelnik, građani moraju imati razumijevanja za situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa i smanjeni priliv sredstava u budžet, te će se njihovi zahtjevi ispunjavati prema mogućnostima.

“Sve što ste tražili ćemo razmotriti. Prijedlozi poput onih za postavljanje saobraćajnih znakova, čišćenje slivnika, manjih intervencija na potpornim zidovima mogu biti realizovani, a veće zahtjeve ćemo razmatrati prema stanju budžeta. Osim toga, ove godine smo planirali velike projekte na lokacijama Za beglukom i Bjelavica, što će riješiti dugogodišnje probleme ovih naselja”, kazao je načelnik Hadžibajrić.

U razgovor s građanima uključili su se i pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selma Velić, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport i po ovlaštenju pomoćnica za civilnu zaštitu Lejla Dizdarević, vijećnici OV Stari Grad Husein Holjan i Seid Škaljić, kao i Adis Hadžović pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove koji je govorio o projektu u ulici Za beglukom.

“Ovaj projekat će zahtijevati ogromna finansijska sredstva, koje Općina Stari Grad ne može sama obezbijediti. Prethodno je dogovoreno da u ovom projektu finansijski učestvuju Ministarstvo za saobraćaj Kantona Sarajevo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo“, kazao je Hadžović.

Sve će se raditi u koordinaciji i dogovoru sa građanima.

Kako još nije definisano da li će se u ulici Za beglukom zadržati granitna kocka ili će se postaviti asfalt, pozvani su građani da se izjasne o tome putem mjesne zajednice. Hadžović je kao primjer naveo ulicu Kovači, kada su se građani tog područja odlučili da se gornji dio ulice iz praktičnih razloga asfaltira, a da se granitna kocka zadrži samo na donjem dijelu. Svoje prijedloge građani već mogu dostavljati Mjesnoj zajednici Širokača.

Foto: Stari Grad
Foto: Stari Grad

Pored ovog projekta, nacrtom budžeta za 2021. godinu planirana je sanacija kaldrme u ulici Brdo sokak, puta u ulici Bostarići, ulice Bjelavica, te potpornog zida u ulici Krka.

Kao jedan od problema na području Širokače, stanovnici su naveli nedostatak putokaza za planinu Trebević.

Prije pandemije, mnogi turisti su lutali na ovom području pokušavajući da preko Širokače dođu do Trebevića. Vrlo često završe u mojoj avliji u ulici Bostarići”, požalila se gospođa Bešlija.

Ona je iznijela prijedlog da se postave putokazi kako bi se ubuduće izbjegao ovaj problem. Najčešći zahtjev koji građani iznose u zimskom periodu je čišćenje snijega u ulicama u kojima oni žive, o čemu su sinoć govorili i stanovnici Goloderice i Desete brdske brigade.

Pojašnjeno je da zimsko čišćenje saobraćajnica vrši KJKP “Rad” koje djeluje po prethodno određenim prioritetima. Ipak, Općina će svim raspoloživim sredstvima urgirati kod pomenutog preduzeća da se čišćenje snijega podigne na kvalitetniji nivo.