Toplane Sarajevo: Građani neće ostati bez grijanja

Sanacija kvara izazvanog zbog curenja prirodnog gasa u mjestu Roćevići kod Zvornika zahtijeva veće radove, iz tog razloga je neophodno potpuno obustaviti isporuku prirodnog gasa.

Na dionici gasovoda Šepak – Zvornik u petak će na 24 sata biti obustavljena isporuka prirodnog gasa zbog sanacije kvara.

Gas će ipak imati domaćinstva, te zdravstvene i socijalne ustanove, iz akumulacija, dok će svi ostali će preći na korištenje alternativnih goriva. Na građane se apeluje da budu racionalni u potrošnji.

Kvar će biti saniran sutra, kako nadležni poručuju.

Izvršni direktor “SarajevoGas” Nusret Palavra: “Snabdijevanje će, u ovom periodu, kada neće biti dotoka gasa biti iz transportnog sistema iz akumulacija. Nadamo se i prema ovim procjenama koje smo dobili i od našeg dobavljača da će ove količine, koje će biti akumulirane u sistemu biti dovoljne ukoliko radovi budu izvođeni planiranom dinamikom”.

Iz kompanije “Gas promet” saopštili su da ne bi trebalo biti dužeg prekida u snabdijevanju gasom jer se zapravo radi o rutinskoj zamjeni cijevi.

“U nekom dijelu gasovoda ostaće dovoljne količine gasa da se jedan period građani Sarajeva mogu snabdijevati gasom. Neće doći, znači, do dužeg prekida u snabdijevanju, kvar će na gasovodu između Šepka i Karakaja biti saniran u petak”, kako ističe Milenko Todorović, savjetnik direktora, “Gas Promet” Pale.

Ono što nije upitno je da građani neće ostati bez grijanja. Toplane su spremne i preći će na alternativna goriva.

“Onaj gas koji bude zadržan u cijevi može izdržati, ako bi svi radili i Toplane i svi, negdje maksimalno do 12 sati u petak. Naš je pokušaj, da prelaskom na alternativna goriva pokušamo što više iskoristiti tu akumulaciju, da građani odnosno individualni potrošači imaju prirodni gas”, rekao je pomoćnik direktora “BH Gas” Almir Bećarević.

Prema tom scenariju kako sada stvari stoje da možemo izdržati negdje do tri sata poslijepodne u petak. I upitno je dalje nabdijevanje potrošača iza tri.

Kako navodi Denijal Bašić: “Kvalitet isporuke toplotne energije će ostati nepromijenjen. Alternativna goriva, a to je mazut i lus i luel lož ulja su spremna i oni će nastaviti proizvoditi toplotnu energiju. Postoji jedan manji dio kotlovnica koje su krovne kotlovnice koje nemaju alternativu i jedino mogu raditi na prirodni gas.”

“Procjene govore da će one nastaviti raditi jer je njihov broj neznatan i neće puno uticati na potrošnju gasa” kaže Bašić, “Toplane Sarajevo”.

Iz Toplana tvrde da imaju dovoljno zaliha alternativnog goriva i u slučaju duže obustave isporuke gasa.

To je umirujuće sa jedne strane, ali kako je riječ o kontekstu zagađenja vazduha i najavljenih stabilnih vremenskih prilika, to je samo još jedan problem za koji nema brzog rješenja.