Turković: “Mnoge planirane aktivnosti iz Programa reformi su završene”

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas je primila u posjetu komandanta NATO štaba u Sarajevu brigadnog generala, Erica Folkestada.

Turković je zahvalila NATO-u za kontinuirane napore, angažman i podršku našoj zemlji, uključujući i pomoć tokom pandemije COVID-19 te dodala da BiH i NATO dijele snažno partnerstvo sa željom za intenziviranje saradnje, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Uprkos pandemiji mnoge planirane aktivnosti iz Programa reformi su završene, a ostale aktivnosti su u toku.

Turković je također naglasila da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, u okviru svojih nadležnosti i dužnosti, na vrijeme završilo svoje aktivnosti kada je u pitanju Program reformi.

Na sastanku su Turković i Folkestad razgovarali o formiranju Komisije za NATO integracijski proces BiH, za čiju je uspostavu Ministarstvo vanjskih poslova okončalo sve procedure.

Također su izrazili očekivanje da će ovaj proces biti okončan u narednom periodu.

“General Folkestad je istakao da je BiH jedan od prioriteta NATO saveza, te podsjetio na aktivnosti u našoj zemlji koje uključuju podršku lokalnim zajednicama, te intenzivnu saradnju sa Oružanim snagama BiH”, navodi se u saopćenju.

Na sastanku se razgovaralo i o drugim važnim pitanjima u BiH kao što su migrantske krize, s kojom se posljednjih godina suočava BiH.