Tužilaštvo BiH spremno je za preuzimanje i procesuiranje Elez Darkla

Tužilaštvo BiH i Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju preduzimaju sve potrebne aktivnosti za preuzimanje i procesuiranje ovog osumnjičenika.

Nakon odluke Višeg suda u Beogradu, Tužilaštvo BiH preduzet će sve potrebne aktivnosti za preuzimanje i procesuiranje ovog osumnjičenika za krivična djela organiziranog kriminala.

Ova odluka, između ostalog, rezultat je napora i saradnje Tužilaštva BiH i MUP-a Republike Srpske, u koordinaciji sa partnerskim pravosudnim institucijama i MUP-om Republike Srbije.

U narednim danima realizovat će se aktivnosti koordinacije i komunikacija sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, a radi što skorijeg realizovanja transporta navedenog osumnjičenika i optuženika u predmetima Tužilaštva BiH.

Elez Darko optužen je u Tužilaštvu BiH u okviru predmeta kodnog naziva “Lutka”, u kojem su u dosadašnjem postupku izrečene pravosnažne kazne zatvora u trajanju od više od 130 godina.

Tužilaštvo BiH također radi na obimnom predmetu za organizovani kriminal koji se odnosi na osumnjičenog Eleza i druge osobe, koje su pod istragom zbog teških krivičnih djela ubistava i mafijaških likvidacija, iznuda i drugih krivičnih djela na području Istočnog Sarajeva i Bosne i Hercegovine.