Tužilaštvo pročitalo optužnicu, sve rađeno po uputama lica koje se zove Asim

Završeno je iznošenje uvodnih riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine u predmetu “Respiratori”, u kojem su optuženi federalni premijer Fadil Novalić, njegova zamjenica Jelka Milićević i ministrica finansija, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, te vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Nakon toga odbrane su iznijele svoje uvodne riječi.

Tužilac Mirza Hukeljić je rekao da se unaprijed znala firma koja će nabaviti 100 respiratora.

Postupak odabira “Srebrene maline” je baziran na osnovu jedne SMS poruke optuženom Novaliću i da to radi po uputama lica koje se zove Asim.

Premijeru FBiH Fadilu Novaliću ovu poruku je poslao optuženi Fikret Hodžić.

“Vrijeme počinjenja ovih krivičnih djela je vezano za specifično vrijeme nakon što je WHO proglasila globalnu epidemiju i u okolnostima koje su bile promijenjene”, kazao je postupajući tužitelj.

On je naveo da će u ovom slučaju dokazati dvije stvari.

Tužilaštvo je u uvodnim riječima kazalo da je kompletan plan nabavke osmislio Novalić, a da su upute pratili Solak i Hodžić.

“Izvođenjem materijalnih dokaza dokazat ćemo da je postupak odabira ponuđača tekao je na način da u takvoj specifičnoj situaciji odluka o izuzeću od primjene zakona i unaprijed odabir ponuđana je bazirana na osnovu jedne SMS poruke”, naveo je tužitelj, kako prenosi agencija Patria.