U BiH turista bio pozitivan na novi soj koronavirusa

Sanjin Musa, šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazao je da se u BiH pojavio novi soj koronavirusa.

Novi soj je zabilježen kod stranog turiste koji je krajem decembra bio u BiH.

“Nije neočekivano što se pojavio novi soj. U 75 zemalja se pojavio britanski soj koronavirusa B117, južnoafrički soj u 35 zemalja. Nama je važno uspostaviti program za sekvencioniranje.
B117 ima minimaln učinak na vakcinu i nema razloga za zabrinutost”, kazao je Musa.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravstvo kazao je da Ministarstvo civilnih poslova je to koje treba da nabavi vakcine.

“Zadnji sastanak premijera je išao u tom pravcu, ispunili smo i našu obavezu plaćanja Covax mehanizma. Naša obaveza je da čekamo vakcine.

Bilo je predviđeno da će doći 24.000 Pfizer vakcina. Mi smo napravili pripreme na nivou entiteta i nadamo se da će pregovori koje radi MCP biti uspješni i da ćemo moći kupiti direktno vakcine. FBiH je odvojila 12 miliona KM za tu namjenu”.

Čerkez je kazao da se smatra da je 30 posto stanovništva već preboljelo koronavirus.

Na pitanje o komercijalnoj nabavci vakcine, Čerkez je kazao da iako nije uključen u taj proces smatra da to nije dobra praksa jer će se stvoriti nejednakost među kantonima.

Država treba pregovarati i zbog cijene i zbog svega. I mi isto želimo da se imuniziramo i mi imamo porodice. Na istoj smo talasnoj dužini kao stanovništvo, ali mi ne odlučujemo”, kazao je Čerkez.

On je kazao da bi nakon Pfizera/BioNTecha u BiH trebala stići Astra Zeneca.