U Srebrenici i okolini plakati s likom Mladena Grujičića

Inicijativa Moja adresa Srebrenica odlučna je da potpuno bojkotuje izborni proces u nedjelju.

Oni pozivaju glasače da ne izlaze na izbore, članove biračkih odbora da se ne odazovu ovoj dužnosti.

Podršku mu je danas u Srebrenici dao i premijer Republike Srpske Radovan Viškovićm, koji smatra da je najavljeni bojkot izbora, podvala Bošnjaka.

Plakati s likom Mladena Grujičića su u Srebrenici te okolini nalijepljeni na svakom koraku.

Plakate njegova protukandidata, Alije Tabakovića, koji se odlučio na bojkot izbora, snimili smo tek na zgradi u čijim prostorijama borave članovi Inicijative Moja adresa Srebrenica.

“CIK je vratio 800 glasova, od nekih 1.600 pristiglih putem pošte. To je prebrojano. Glasovi nisu došli krivicom i greškom dijela CIK-a, jer su kasnili sa slanjem materijala. Upravo tih 800 glasova moglo je odlučiti izbore 15. novembra 2020. godine”, izjavio je Alija Tabaković iz Inicijative Moja adresa Srebrenica.

Ćamil Duraković odgovara kako je dobio najveći broj glasova na listi Moja adresa Srebrenica te da se spreman odreći se svega, čak i pozicije u Skupštini. Nije riječ o političkoj već o moralnoj odluci.

Duraković: “Meni taj paušal ne znači, ako Mladenu Grujičiću znači. U našoj nenasilnoj demokratskoj borbi za očuvanje dostojanstva svakog građanina, dok ne obezbjedimo demokratski izborni proces mi u takvim procesima nećemo učestvovati. Mi smo legalisti i mi ne tražimo ništa spektakularno osim transparentnih uslova”.

Sadik Ahmetović iz Inicijative Moja adresa Srebrenica je izjavio da ne mogu izdati hiljadu glasača protjeranih iz Srebrenice koji se nalaze diljem svijeta, a koji su se prijavili da glasaju.

Iz Inicijative Moja adresa Srebrenica najavljuju nastavak pravne borbe putem Ustavnog suda BiH.

Podršku Grujičiću pružio je i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Predviđanja su da bi nakon nedjelje, Srebrenica mogla dobiti jednonacionalnu Skupštinu, ukoliko svi Bošnjaci ostanu istrajni u tome da ne prihvate mandate, prenosi N1.