Uposlenici Općine Stari Grad opet daruju krv

Općina Stari Grad i njeni uposlenici uključili su se ponovo u vrlo humanu akciju dobrovoljnog darivanja krvi, a sve zajednički organizuju općinska Služba civilne zaštite, Crveni križ Stari Grad, te Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH.

Akcija se održava u Velikoj sali Općine Stari Grad i trajat će danas do 15:00 sati. Među prvima koji su danas odlučili učiniti ovo veliko i humano djelo su općinske uposlenice Lejla Dizdarević i Suada Ahatović.

“Redovno darujem krv, a sve je uredno zabilježeno i u posebnoj knjižici. Uvijek se odazovem pozivu, ovo je vrlo humano djelo, jer jednom doniranom dozom se mogu spasiti čak tri života, a korisno je i za zdravlje darivatelja”, rekla nam je Dizdarević.

Praksa darivanja krvi je nešta normalno, uobičajeno i za Suadu Ahatović: “Jako dugo dajem krv, detaljna evidencija je nažalost u toku rata izgubljena, ali po knjižici stoji da je ovo 37. put. Nažalost neću još dugo moći darivati krv jer uskoro punim 65 godina, što je zakonska granica”.

Crveni križ Stari Grad istu ovu akciju organizovao je i početkom septembra prošle godine, sekretar ove humanitarne organizacije Edina Mirojević je rekla da je osnovni cilj pokazati humanost i spasiti nečiji život.

“Bitno je da ljudi znaju da se prilikom darivanja krvi ne možete zaraziti niti ugrožiti vaše zdravstveno stanje, već ga naprotiv možete poboljšati. Krv je tečnost koja se regeneriše, i to je jedina dragocijena tečnost koja se ne može proizvesti na umjetan način”, pojasnila je Mirojević, te se zahvalila Općini Stari Grad, predvođenom općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, na ovoj ali i drugim vidovima pomoći, vrlo potrebnim u doba pandemije koronavirusa.

Dr. Alma Džonlagić iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH još jednom je istakla i pojasnila veliki značaj darivanja krvi.

“Za naš Zavod jako je bitno imati rezervne doze krvi za pacijente koji su ovisni od liječenja krvnim pripravcima. To su pacijenti pogođeni saobraćajnim nesrećama, hematološki, onkološki, pedijatrijski pacijenti. Krv je ograničenog trajanja i stoga je jako bitno uvijek obnavljati rezerve, jer se dosta troše u raznim našim zdravstvenim institucijama”, izjavila je dr. Džonlagić.